Доступність посилання

ТОП новини

Корупція у судах зросла через судову реформу – Кармазін


Київ – Судова реформа, започаткована чинною українською владою, призвела до збільшення проявів корупції у судах, заявляють представники української опозиції. Рівень корумпованості залежить не лише від норм законодавства, а й від професійної гідності посадовців, додають українські юристи.

Українські судді уникають відповідальності за свої неправомірні рішення, навіть тоді, коли їхню невідповідність встановлено судом, каже член парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від НУНС Юрій Кармазін. Крім того, держава змушена витрачати кошти на сплату компенсацій потерпілим, коли неправомірність судової ухвали підтверджено, зокрема Європейським судом, каже він.

«Останній приклад: 5300 євро! Громадянин звернувся до міського суду Рівного, справа перебувала у провадженні виконувача обов’язків голови цього суду пана Денисюка. Денисюк зупинив правосуддя на 13 років. Ми все робимо можливе, щоб і Президент, і Вища рада юстиції ухвалили рішення про звільнення цього судді за порушення присяги», – розповів Кармазін.

Звинувачення Кармазіна є замовними – Денисюк

Згаданого суддю Юрій Кармазін звинувачує не лише у завданні збитків державі, а й у перевищенні влади та порушенні суддівської присяги. Утім, сам виконувач обов’язків голови Рівненського міського суду Петро Денисюк, вважає, що звинувачення депутата мають політичний підтекст і замовний характер.

«Юрій Кармазін протягом дуже довго періоду звертався, як на мою думку, на замовлення зацікавлених людей, які не хотіли би бачити на посаді голови суду принципову людину, з різними безпідставними, надуманими, сфабрикованими зверненнями. Різні інстанції перевіряли всі документи і всі факти. Якби дійсно були б якісь найменші факти, то, звичайно, за це була б певна відповідальність», – запевнив Денисюк.

Член Вищої ради юстиції, депутат від Партії Регіонів Валерій Бондик, слова судді підтвердив лише частково.

«Я можу підтвердити, що перевірка проводилася і деякі факти підтвердилися. Формальні ознаки порушень були у діях судді», – відзначив депутат.

Або позов про захист гідності, або у відставку – Василенко

Утім, щодо наслідків підтвердження частини звинувачень Валерій Бондик не зміг нічого пояснити. На думку ж відомого в Україні правника, колишнього судді Гаазького трибуналу Володимира Василенка, вирішення подібних конфліктів має залежати не лише від «букви закону», а й від професійної гідності причетних до неї посадовців.

«Якщо посадова особа обвинувачується кимось у порушеннях чи злочинах, то ця особа може подати до суду. А в цивілізованому суспільстві, якщо це стає відомим і посадова особа не може це спростувати, то вона йде у відставку», – зазначив Василенко.

Новий закон «Про судоустрій і статус суддів» був ухвалений Верховною Радою влітку 2010 року. Він передбачає створення системи Вищих спеціалізованих судів, скорочення повноважень Верховного суду, а також збільшення впливу виконавчої влади на процес формування Вищої ради юстиції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG