Доступність посилання

ТОП новини

Польща торгується із «Газпромом»


Варшава – Поляки занепокоєні зростанням ціни на російський газ. Із початку поточного року ціна «блакитного палива», яке російський «Газпром» постачає до Польщі, зросла на 40 відсотків. У зв’язку з цим Польща розпочала переговори з Росією про перегляд двостороннього договору на постачання газу. У Варшаві сподіваються, що Москва погодиться на знижки, так, щоб газ для поляків не був дорожчий, ніж для німців чи італійців.

Про те, що монополіст на польському газовому ринку фірма «Польське нафто- і газодобування» (PGNiG) веде переговори з «Газпромом», повідомив польський міністр економіки Вальдемар Павляк. Він сподівається, що за підтримки офіційної Варшави польській фірмі вдасться знизити ціну на дорогий російський газ.

Польсько-російський газовий договір сконструйований таким чином, що вартість газу для поляків залежить від світових цін на нафту. Оскільки у зв’язку з подіями в Північній Африці нафта різко подорожчала, стрибнули й ціни на газ.

Характерно, що сьогодні російське блакитне паливо, яке постачається до Польщі, дорожче, аніж те, яке Росія продає західноєвропейським країнам.

Ціна для поляків не відома, але вже кусається

Конкретну ціну блакитного палива для Польщі російський і польський газові монополісти не оприлюднюють. Пояснюють це комерційною таємницею, адже, по суті, йдеться про контракт, укладений між двома корпораціями, тож деталі угоди не обов’язково знати широкому загалу.

Водночас, «Польське нафто- і газодобування» твердить, що мусить терміново підняти ціну газу для польських споживачів. Мовляв, відпускна ціна нижча від тієї, за якою газ купують. Саме у ці дні польський монополіст веде суперечку з польським Управлінням енергорегулювання, яке блокує ініціативу корпорації з підняття цін газу для споживачів.

Польські експерти твердять, що про вартість російського газу, який постачається в Польщу, мало сказати «дорогий». Вони переконані, що його ціна навіть вища від тієї, яка встановлена для західноєвропейських країн. За словами Ернеста Вицишкевича, координатора програм з питань енергетики Польського інституту міжнародних справ, такі висновки можна зробити на підставі неофіційної інформації, а також даних зі звітів Європейської комісії.

З цього ж приводу віце-голова польської парламентської комісії з питань економіки Макс Крачковський у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що дотепер ніхто ані з польського уряду, ані з боку газового монополіста не спростував поширених чуток про надто високу ціну російського газу для поляків.

Час подумати про диверсифікацію?

Ернест Вицишкевич такий парадокс пояснює тим, що впродовж двох попередніх років німецьким, італійським чи французьким концернам вдалося виторгувати у «Газпрому» нижчі ціни. Натомість Польща була зайнята складними переговорами з російським монополістом про те, щоб польсько-російський контракт на постачання газу укласти на значно коротший термін, ніж того хотіла Москва. «Газпром» переконував Варшаву підписати з ним договір на майже три десятиліття. Поляки погодилися на 12 років.

Нині Польща спробує домовитися про зниження ціни, хоча момент, наголошує експерт, не надто сприятливий.

Вицішкевич каже: «Тепер ситуація трохи змінилася, ціна нафти значно зросла, а відповідно, й ціна газу зростає. Крім того, «Газпром» відновлює свої позиції в Європі, повільно, правда, це не те, що було кілька років тому, та все ж відновлює. Тож він буде менш схильний до якихось поступок».

Термін, на який укладено польсько-російський газовий договір, говорить аналітик, Польща використає для того, щоб диверсифікувати джерела енергопостачання.

Теоретично Варшава має всі передумови для того, щоб виторгувати у «Газпрому» нижчу ціну на газ, переконаний віце-голова парламентської комісії Макс Крачковський. Важливо, наголошує політик, щоб польський уряд у переговорах з Росією зумів використати ті переваги Польщі, які пов’язані з її статусом транзитної країни та з тими великим обсягами російського газу, які купують поляки.

Разом з тим віце-голова парламентської комісії твердить, що Варшава інтенсивно шукає способів унезалежнитися від російського газу: «Ми робимо все, щоб зменшити цю залежність. Передусім ми розбудовуємо програму доступу до сировини, поклади якої є на території Польщі, по-друге – триває розбудова газового терміналу у Свіноуйсці на узбережжі Балтійського моря».

Польща вже уклала договір із Сирією на постачання скрапленого газу, який надходитиме до нового газового терміналу. За відповідного переговорного процесу з Москвою, каже Крачковський, російський газ повинен зі знаряддя політичного тиску стати звичайним енергоносієм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG