Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійці погрожують Македонії візами


Брюссель – Бельгія хоче повернути візовий режим для деяких вихідців із країн колишньої Югославії. У 2009 році після того, як країни Балкан надали Євросоюзові тверді гарантії та обіцянки, були скасовані візи для громадян Македонії, Сербії та Чорногорії. Сьогодні чимало країн Шенгенської зони шкодують, називаючи цей крок надто поспішним. А бельгійці навіть вдаються до погроз знову запровадити візи.

Відкривши кордони для представників балканських держав, декілька країн Європи нині, так би мовити, «кусають лікті». «Це останнє попередження», – заявляють македонцям представники бельгійського МЗС.

Після скасування візового режиму чимало громадян Македонії користується фактичною свободою пересувань та масово прибуває до Брюсселя просити політичного притулку – при цьому добре усвідомлюючи, що шансів отримати цей статус у них практично немає.

Відомі випадки, коли до Бельгії приїжджали повні автобуси, що привозили македонців просто під двері брюссельського бюро у справах біженців. Минулого місяця тут знову стояли черги македонців: протягом декількох тижнів зареєстрували близько сотні нових прохань.

Тим часом до 2009 року, тобто до скасування віз, шукачі притулку з цієї країни були рідкісним явищем.

Нарікають не лише бельгійці

На останній зустрічі міністрів внутрішніх справ країн об’єднаної Європи бельгійський міністр Мелькіор Ватле застеріг Європейську комісію, що саме вона повина чинити тиск на Македонію, щоб ця країна дотримувалася взятих на себе зобов’язань.

«На жаль, особливо у випадку з Македонією ми констатуємо погіршення, – пояснює цей представник Бельгії, який очолює Міністерство внутрішніх справ. – Тобто цілі, які вони визначили для себе у 2009 році, а саме: боротьба з корупцією та організованою злочинністю, система надання притулку чи захист прав нацменшин – усі ці елементи у Македонії погіршилися».

Із подібною проблемою зіштовхнулися й інші країни: на Скоп’є скаржаться і Люксембург, Німеччина та Швеція.

Тим часом Європейська комісія вже підготувала новий законодавчий текст, згідно з яким в екстрених випадках буде можливість повернутися до візового режиму. Проблема лиш у тім, що для його ухвалення європейською бюрократичною машиною потрібно мінімум один-два роки.

Бельгія каже, що так довго чекати не має наміру. Якщо до осені Македонія не вдасться до необхідних заходів, то дипломати цієї країни візьмуться за пошуки політичної підтримки серед інших країн «шенгену», щоб знову запровадити візові вимоги для македонців.

Серби теж не безгрішні

Характерно, що громадяни Боснії та Албанії також мають можливість без віз подорожувати країнами європейської спільноти, але це поки що не призводило до напливу прохачів політичного притулку з цих країн.

Тим часом у ЄС, образно кажучи, «вказують пальцем» ще й на Сербію, яка теж має безвізовий режим. Громадяни цієї держави також нерідко прибувають на Захід із наміром скористатися перевагами статусу біженця.

Але Белград, зауважують представники Бельгії, вже почав вживати заходів для припинення цього процесу, що псує імідж країни та може відродити її візові кордони з Європою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG