Доступність посилання

ТОП новини

Життя під тиском. Кожен третій українець після 40 років – гіпертонік


Київ - Від високого артеріального тиску помирають щороку 7 мільйонів людей у всьому світі. А страждають від гіпертонії 1,5 мільярда. За даними Інституту кардіології імені Стражеска, кожен третій українець у віці після сорока років є гіпертоніком.

За світовими стандартами, нормальним є тиск 130 на 85 або нижчий. І якщо гіпертонію не лікувати, то підвищений артеріальний тиск може призвести до інфаркту чи інсульту. А це – основні причини смерті хворих на гіпертонію, говорить керівник Київського міського центру кардіології та ревматології Катерина Амосова.

«Інфаркт та інсульт – це ускладнення гіпертонії. В 95 % випадків причини гіпертонії невідомі. Вона так і називається – первинна – з невідомою причиною. Однак лікарі припускають, що мають значення генетичні, спадкові фактори, а також зовнішні фактори – такі, як зайва вага і зловживання сіллю. І коли людині 50 років, і вона не вела здорового способу життя, то в неї стовідсоткова гіпертонія».

35-річний Олексій – спадковий гіпертонік. І тому проблеми з тиском почалися у нього в ранньому віці. Причинами своїх проблем зі здоров ям Олексій також називає постійні нерви та зайву вагу.

«І з швидкою мав стосунки, колись прямо з роботи мене забирали. Напередодні мій друг напоїв мене кількома чашками кави. Кава була дійсно колосальна, але наступного дня я ліг в лікарню. Якось мене зовсім прикрутило і я потрапив до лікаря, який лікує саме медикаментозними засобами. Тоді я за один візит до аптеки витратив близько 700 гривень. Це було серйозним ударом по бюджету. Зрозуміло, що харчуватися раціонально і тримати нерви, як кажуть, в коробочці, було б для мене дешевше».

Хвороба незнання

Багато людей не знають про свій підвищений тиск, бо гіпертонія може не виявлятися жодними симптомами, говорять лікарі, – або приховуватися за незначними скаргами, такими як перевтома, головокружіння, пояснює кардіолог, професор Тарас Чабан.

«Деякі люди можуть звернути увагу, що в них утома після роботи, а ранком вони прокидаються з тяжкою головою, відчувають головокружіння, серцебиття. Більш серйозними симптомами є болі в ділянці серця, які можуть мати ниючий характер. Найбільш небезпечним є біль стискаючий, що виникає після фізичного навантаження. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можна отримати інфаркт. Такими ж небезпечними є оніміння губ, правої чи лівої частини тулубу. В такій ситуації вже потрібно викликати швидку допомогу. Такого неможна допускати, а, на жаль, більшість українців звертаються до лікарів, коли відчувають саме ці симптоми», – зазначає кардіолог.

Отже, прилад для вимірювання тиску, тонометр, має бути в кожному домі. А тим більше там, де живуть гіпертоніки. Тонометри бувають механічні, коштують вони від 100 гривень, напівавтоматичні та найдорожчі - автоматичні, їх ціна починається від трьохсот п’ятдесяти гривень.

Гіпертонія молодшає

Найчастіше гіпертонія турбує чоловіків після 40 років, а жінок – після 50-ти. А в 50-60 років ця проблема стосується вже кожного другого. Однак, і українські, і закордонні лікарі-кардіологи відзначають, що артеріальна гіпертонія молодшає.

Наприклад, сьогодні в США кожна п’ята молода людина до 21 року має проблеми з підвищеним тиском – такими є результати досліджень вчених університету Північної Кароліни.

В одну з приватних клінік Києва щоденно звертаються люди з гіпертонією, і серед них все більше молоді, підтверджує президент клініки Михайло Радуцький. «З гіпертонією до нас приходить не менше 10-15 людей у день, це якщо не враховувати швидку. Якщо додати швидку, то це може бути і 30, і 40 осіб в день. Гіпертонія дійсно помолодшала, випадки гіпертонічної хвороби фіксуємо і в 16, і в 17 років. Інсульти також дуже помолодшали, є в нас випадки і 18, і 20 років – особливо, якщо присутня зайва вага».

Профілактика та «чарівна скринька» гіпертоніка

Найефективніше лікування – це профілактика, говорить керівник Київського міського центру кардіології та ревматології Катерина Амосова. І навіть здорові молоді люди без проблем із тиском мають дотримуватися найпростіших правил.

«Первинна профілактика – це, по-перше, – звести до мінімуму вживання солі, по-друге – підтримувати нормальну вагу тіла, по-третє – це достатня фізична активність. Має бути 4-5 днів на тиждень фізичної активності хвилин по 40 – із тим щоб зробити пульс трохи частішим».

Крім того, лікарі радять усім час від часу перевіряти свій тиск, а в сім’ях зі старшими людьми обов’язково тримати вдома тонометри. Колеги та родичі гіпертоніка повинні знати, як йому допомогти в момент кризи і стрибка тиску. Адже пацієнт може піддатися страху та паніці, говорить лікар-терапевт Маргарита Гофман. «Людина в цей момент сама собі не друг. Перше її бажання – це найшвидше понизити тиск. В результаті – різка зміна судинного тонусу сприяє розвитку інсультів та інфарктів. У родині, де є гіпертонік, має бути чарівна скринька, де будуть засоби першої допомоги, такі як перцевий пластир для потилиці, заспокійливі крапельки. А також ліки. які знижують тиск – але не різко. У будь-якому разі, перше, що треба зробити – це взяти себе в руки, сісти і розслабитися».

Обирати ж ліки від тиску самостійно або за порадою знайомих не можна. Кожен випадок – індивідуальний, говорять лікарі. Тож підібрати відповідні препарати може лише фахівець, який врахує загальний стан здоров'я пацієнта, а також наявність інших хвороб.

Вилікувати гіпертонію повністю – неможливо. Але підтримувати нормальний тиск цілком реально. Однак для цього потрібно не лише приймати ліки, які призначив фахівець, але й правильно харчуватися, займатися фізичними вправами, не курити та не вживати алкоголю.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG