Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко доводить, що не винна, але їй обіцяють 10 років


Юлія Тимошенко під час судового засідання, Київ, 29 червня 2011 року
Юлія Тимошенко під час судового засідання, Київ, 29 червня 2011 року

Київ – Державний обвинувач Юлії Тимошенко Лілія Фролова заявила, що колишній прем’єру загрожує до 10 років ув’язнення. У справі Тимошенко суд зробив перерву до понеділка, на час, поки колишня Прем’єр-міністр ознайомиться з обвинувальним висновком. Захисник Тимошенко навів нові докази її невинуватості, однак суддя їх відхилив. Тим часом Президент Віктор Янукович заявив, що справа Тимошенко не має політичного підтексту.

Цього разу до залу суду не пустили половину журналістів та спостерігачів, які хотіли потрапити на нього.

«Засідання є відкритим. Але ми не можемо вас пустити, бо в залі немає місця», заявив керівник спецпідрозділу «Грифон», яке охороняло суд. Зала суду цього разу була перегороджена щитами, і саме через це в ньому бракувало місця.

Судове засідання розпочалося перепалкою судді та адвоката Тимошенко, які по-різному тлумачили норми Кримінально-процесуального кодексу. Зрештою, розгляд справи перенесли на понеділок, оскільки Тимошенко наголосила, що обвинувальний висновок побачила лише в суді та не мала часу його прочитати.

Тимошенко не розтратила, а зекономила державні кошти – аудит

Після суду Юлія Тимошенко вкотре заявила, що звинувачення, які висуває їй суд, безпідставні, та навела нові, на її думку, докази цього.

«Нібито були завдані збитки під час транспортування російського газу територією України. Ми надали суду вагомі докази. Це не думка продажних експертів, це висновки знаної компанії «Ернст енд Янґ», зроблені на замовлення «НАК «Нафтогазу». Складу злочину немає, але суддя Родіон Кірєєв не зреагував на такі юридичні докази», – зазначила Тимошенко.

Лідер партії «Батьківщина» повідомила, що Європейський суд з прав людини прийняв до провадження документи її справи і розглядатиме їх позачергово.

Захисник Тимошенко, парламентарій-б’ютівець Сергій Власенко пояснив журналістам, що суддя дав менше часу на ознайомлення з обвинувальним висновком, аніж передбачає закон. Він припустив, що поспіх викликаний бажанням завершити справу Тимошенко до 9 липня, до дня народження Віктора Януковича.

Утім, у захисту є інформація, яка може поставити під сумнів саму суть звинувачень проти колишнього прем’єра, заявив журналістам Сергій Власенко.

«Ми знайшли інформацію про те, як обраховувалися ці збитки (нібито заподіяні Україні газовими угодами Тимошенко), де вони фізично обраховувалися, і хто в цьому був залучений. Але ми оприлюднимо подробиці під час судового розгляду», – зауважив Власенко.

Янукович: справа Тимошенко не має політичного підтексту

Юлія Тимошенко висловила думку, що Печерський суд щодо неї виконує замовлення Віктора Януковича. «Кірєєв – не суддя. Він поставлений Януковичем для того, щоби чинити розправу над опозицією», – наголосила колишній прем’єр.

Сам Президент Віктор Янукович у розмові з журналістами заперечив будь-який політичний підтекст у справі Тимошенко.

«Якщо ми говоримо про верховенство права – яка різниця, хто ця людина? Особа підсудного не має значення, хто підсудний? Повірте мені, в країні іде серйозна боротьба з корупцією, і за неї відповідатимуть і опозиція, і представники влади. Квиток Партії регіонів не звільняє від відповідальності, – запевнив Президент. – Не хочу коментувати кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, хоча я дуже серйозно володію інформацією щодо них. Зверніть лише увагу, вона навіть не робить спроб захищатися у правовому полі. У неї лише політичні способи захисту, і аргументація політична».

Справа Тимошенко впливає на думку світу про Україну – Литвин

Зі свого боку, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив Радіо Свобода, що перебіг суду над Юлією Тимошенко почав суттєво впливати на міжнародний імідж України.

«Якщо нормальна людина подивиться, особливо з-за кордону, вона побачить, що влади та судової системи не існує, триває анархія. Аргументи, логіка для сторін процесу виглядали б краще, аніж конфронтація. Тимошенко б від цього виграла. Коли завершиться процес – одному Богу відомо. В нас така складна, архаїчна судова система, що краще ніколи з нею не мати справ», – зауважив спікер парламенту.

Володимир Литвин при цьому наголосив, що справа Тимошенко набирає міжнародного резонансу, і сторони намагатимуться використати всі можливості, щоб продемонструвати себе та довести свою позицію на світовому рівні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG