Доступність посилання

ТОП новини

Пакистанські слідчі проти депортації членів родини Усами бін Ладена


Графіті «Місто Усами бін…» в Абботтабаді (Пакистан)
Графіті «Місто Усами бін…» в Абботтабаді (Пакистан)

Прага – Пакистанська комісія, що розслідує обставини загибелі лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена від рук американських спецслужб на території Пакистану, зобов’язала цієї середи владу країни не висилати за її межі трьох вдів Усами і кількох його дітей. Про це повідомили засоби інформації Пакистану. Раніше влада Пакистану вже заявила про намір репатріювати членів родини загиблого бін Ладена до країн їхнього походження.

Пакистанська комісія з розслідування подробиць нападу 2 травня американських спецназівців на осідок перебування Усами бін Ладена в пакистанському місті Абботтабаді оприлюднила у вівторок прес-реліз, у якому заявлено, що мета комісії – «встановити повну картину перебування бін Ладена в Пакистані, дослідити обставини і факти американської операції в Абботтабаді, визначити недоліки і помилки влади, якщо такі були, та виробити послідовні рекомендації у цій справі». П’ятого липня комісія з 4 осіб на чолі з суддею Верховного суду Пакистану Джавадом Ікбалом збиралася на своє перше засідання.

Відомо, що операція американських спецназівців у Абботтабаді без відома пакистанської влади обурила Ісламабад, який назвав це порушенням суверенітету Пакистану. Разом із тим у США виникли підозри, що до переховування Усами бін Ладена причетні деякі особи у збройних силах Пакистану чи спецслужбах, які могли допомогти лідеру «Аль-Каїди» знайти схованку в їхній країні. Американські офіційні особи, однак, заявляли, що вони не мають жодних доказів того, що чільники Пакистану чи військове командування могли знати про місце перебування Усами бін Ладена.

Президент США Барак Обама заявив з цього приводу: «Ми думаємо, що мусіла б бути свого роду мережа підтримки бін Ладена в Пакистані. Але ми не знаємо, хто це і яка мережа підтримки могли бути там. Ми не знаємо, чи були люди в уряді або поза ним, причетні до цього. Це те, що ми повинні розслідувати, а ще більш важливо, що це має розслідувати сама пакистанська влада».

Чи прислухається влада Пакистану до закликів слідства

У середу в пакистанській пресі з’явилися подробиці рекомендацій комісії з розслідування загибелі Усами бін Ладена в Абботтабаді, де, зокрема, комісія зобов’язує владу не висилати з території країни родину бін Ладена. Комісія наголосила, що влада не може йти на такий крок без дозволу слідства у цій справі.

Три дружини бін Ладена, включно з наймолодшою Садех, і щонайменше шестеро дітей перебували донедавна під охороною пакистанської влади з часу вбивства їхнього чоловіка і батька 2 травня.

Ще не відомо, чи будуть потужні служби безпеки країни прислухатися до рекомендацій комісії з розслідування. Бо вже незабаром після американського нападу пакистанська влада заявила, що планує репатріювати родичів бін Ладена до країн їхнього походження. Дві старші вдови є родом із Саудівської Аравії, а молодша, Садех, – громадянка Ємену.

У червні вже надходила інформація, що Садех покине Пакистан «упродовж кількох днів». За тодішніми повідомленнями, наприкінці червня влада Пакистану мала узгодити деталі репатріації з Єменом.

Комісія Пакистану запевнила, що проведе повне розслідування обставин перебування Усами бін Ладена в Абботтабаді, допитає військових чільників, політичних лідерів країни. Комісія також запевнила, що імена всіх допитаних та їхні свідчення не будуть оприлюднюватися для широкого загалу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG