Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія-2011: гра за новими правилами


Київ – Рекордно мала кількість абітурієнтів вступає цього року до вишів. Такий дефіцит спричинила демографічна ситуація, а також зміни у системі шкільної освіти. Для вирішення традиційних проблем вступних кампаній Міністерство освіти підготувало майбутнім студентам нові правила вступу.

Всім днів залишилося в абітурієнтів, щоб подати документи до обраного вишу. Тепер вступники можуть зробити це і за допомогою інтернету.

Електронну систему реєстрації начальник відділу моніторингу вищої освіти Міністерства освіти Микола Фоменко вважає одним з важливих досягнень цьогорічної вступної кампанії.

«Це засвідчує, що керівник вищого навчального закладу по-сучасному думає, сучасно мислить і підтримує сучасні технології. У найближчі роки система вступу перетвориться у технологічну процедуру», – говорить Фоменко.

Поки електронною реєстрацією можуть користуватися абітурієнти вишів 3–4 рівнів акредитації і лише денної форми навчання. Проте такій системі довіряють не всі.

Сім раз відміряй – один раз скороти

Скорочення бюджетних місць – ще одна особливість цьогорічної вступної кампанії. У Міністерстві освіти вважають, що це «забезпечить якісний відбір вступників».

Чи не найбільше обділили Києво-Могилянську академію. За словами її ректора Сергія Квіта, бакалаврських держзамовлень майже вдвічі зменшилось для філософів та правників. Для магістрів спеціальності «Журналістика» бюджетних місць взагалі не виділили.

«Претензії викликає саме непрозорість принципів розподілу. Те, що нашому університету скоротили, то цьому немає абсолютно ніяких пояснень, тому що ці спеціальності у нас або найкращі в Україні, або одні з найкращих», – зауважує Квіт.

Елітні вузи для елітних студентів

Згідно з цьогорічними правилами вступу, можна отримати додаткові бали за особливі успіхи у навчанні та за закінчення факультетів довишівської підготовки. Дійсними є сертифікати «Зовнішнього незалежного оцінювання-2011», а також ті, що видані у 2008-му, 2009-му та 2010 роках.

Мінімальний прохідний бал сертифікатів незалежного оцінювання залишився незмінним – 124. Проте перший проректор Національного педагогічного університету імені Драгоманова Володимир Бех вважає цю стабільність «ризикованою», адже за п’ятибальною системою оцінювання подібний результат прирівнюється до «двійки».

«Ми в елітні університети даємо дозвіл вступати «двієчникам». Це неправильно. Еліта повинна формуватися з найбільш розумних, кмітливих і інноваційно-мислячих людей», – наголосив Бех.

Зарахування на бюджет цього року відбудеться у три етапи, останній з яких 10 серпня. Студентів-контрактників зарахують до 25 серпня.

Правила «Вступної кампанії-2012», за словами Миколи Фоменка, оприлюднять у жовтні-листопаді цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG