Доступність посилання

ТОП новини

«Підпільні ліки»: боротьба триває


Щорічний світовий обіг торгівлі фальсифікованими ліками становить щонайменше 15-20 мільярдів доларів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у країнах, що розвиваються, 30% підроблених медикаментів, у Європі – мінімум 5%. В Україні ж, за офіційними даними Державної служби з лікарських засобів, лише 1% фальсифікату. У свою чергу парламентарі пропонують за підробку медикаментів запровадити кримінальну відповідальність і обіцяють за рік в усіх містах України ліквідувати аптечні кіоски.

Близько 2,5 мільйонів упаковок неякісних ліків на суму 17 мільйонів гривень вилучили торік співробітники Державної служби лікарських препаратів з мережі аптек і лікарських закладів. Найчастіше фальсифікують найбільш розрекламовані лікарські препарати – це протизастудні ліки, знеболювальні, серцево-судинні, гормональні, гомеопатичні та медикаменти для лікування кишечко-шлункових захворювань (так звані ферменти). Окрім внутрішнього фальсифікату інспектори фіксують і ввіз неякісних медикаментів, повідомив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

«Торік купили 3 найновітніші лабораторії. Цього року ми продовжуємо переоснащення наших територіальних інспекцій. Можливо, саме з цієї причини ефективність нашої діяльності підвищилася. У даному випадку кількість виявлених неякісних препаратів, недопущених на територію України, зросла практично в 2 рази. Якщо минулого року на кордоні ми видали 30 негативних висновків щодо якості лікарських препаратів, то в цьому – 64. Із них 34 були видані на фармацевтичну сировину. А це значить, що не буде вироблено десятки, сотні тисяч упаковок потенційно небезпечних ліків», – розповів Олексій Соловйов.

Підробленими є 3% медикаментів - експерти

Від початку року Державна служба України з лікарських засобів зафіксувала 1% випадків виробництва і розповсюдження фальсифікованих ліків. За неофіційними даними, підробленими є 3% від усіх медичних препаратів. Але не більше, уточнює Олексій Дащенко, експерт Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

«Дійсно, в нас, за експертними оцінками, не більше 3%. Є два різновиди фальсифікату. Перше – це виготовлення медичних препаратів у підпільному цеху, який не є фармацевтичним заводом і стоїть у підвалі чи в гаражі. І друге – це, коли виготовляються ті ж самі препарати, на тому самому підприємстві, із тої самої субстанції, але не в неурочні часи. Тобто, ці субстанції ніхто не контролює. Такий фальсифікат небезпечний тим, що він не буде діяти або субстанція може бути неякісною», – наголосив Олексій Дащенко.

Фальсифікат – свідома зміна рецептури виробництва лікарського засобу. А це може бути і заміна дорогих компонентів на дешевші, і заниження кількості необхідного компонента або взагалі його відсутність, і навіть неякісні пакувальні матеріали.

За фальсифіковані ліки – в тюрму

У Європі за підробку медичних препаратів передбачено 10 років тюрми. У Сполучених Штатах Америки – від 20 років до довічного ув’язнення. А в Китаї та Лівії за це передбачена навіть смертна кара. В Україні ж поки що за вироблення і продаж фальсифікованих ліків – штраф до півтори тисячі гривень. Проте ситуація може змінитися уже цієї осені, якщо парламент підтримає новий законопроект, ініційований депутатом-регіоналом Валерієм Коновалюком. Він пропонує запровадити кримінальну відповідальність за фальсифікування ліків.

«Вживання фальсифікованих лікарських препаратів може призвести до відсутності терапевтичної ефективності, невідомого ефекту, побічних реакцій, розвитку хвороби і не виключено, що пацієнт помре. Тому я був змушений внести проект закону, який посилює відповідальність. І вперше ми вводимо поняття «фальсифікований лікарський препарат». Ми пропонуємо в законопроекті не лише визначити міру відповідальності, як, наприклад, позбавлення свободи до 3 років або штраф у розмірі тисячу неоподаткованих мінімумів, але й ті заходи, які будуть дозволяти забезпечувати контроль і захист від відповідних підробок», – сказав Валерій Коновалюк.

Законопроект про кримінальну відповідальність за виготовлення й розповсюдження підроблених ліків уже пройшов перше читання у Верховній Раді. Він передбачає штраф у розмірі від 8,5 тисяч до 17,5 тисяч гривень або позбавлення волі строком до 3 років. У разі, якщо такі дії призведуть до смерті хворого, покаранням буде позбавлення волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Деякі аптеки виплачуватимуть компенсацію за підроблені ліки

Фальсифікат не зникне лише за рахунок посилення відповідальності, кажуть експерти. А підробку лікарського засобу довести звичайному споживачеві дуже важко. Тому Всеукраїнська Рада захисту прав та безпеки пацієнтів ініціювала ще один крок у боротьбі з підпільниками. Якщо людина купить фальсифікат і це зашкодить її здоров’ю, аптеки виплачуватимуть компенсацію. Проте поки що цей проект опрацьовується, розповів Радіо Свобода експерт Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Олексій Дащенко.

«За підтримки Держлікінспекцієї, ми зараз розробляємо проект, який буде спрямований на те, щоб дати людям упевненість, що вони можуть отримати якісний лікарський препарат, – говорить Олексій Дащенко. – Наразі ми домовляємося з деякими аптеками. Вони матимуть відповідні сертифікати. Ці аптеки, з якими ми працюємо, дають гарантію, що кожна людина, яка купить у них фальсифікований медикамент, зможе отримати компенсацію за цей препарат, відшкодування за пов’язані з ним наслідки. Ми хочемо, щоб люди довіряли аптекам, оскільки не всі вони такі погані й не всі дистриб’ютори лікарських засобів нечесні».

Аптечні кіоски залишаться лише у селах

Крім того, упродовж року в Україні мають ліквідувати усі аптечні кіоски в українських містах. І це частково пов’язано з великою кількістю фальсифікату, повідомив Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

«Ми – єдина країна, яка має аптечні кіоски як місце для реалізації лікарських препаратів. У 90-х роках вони з’явилися заради фізичної доступності ліків. Якщо ви згадаєте, в 90-тих роках ліки продавали де завгодно але тільки не в аптеках. Аптек було дуже мало. Зараз у містах аптек цілком достатньо, тому така форма реалізації застаріла. Так ось, новим проектом ліцензійних умов передбачено упродовж року ліквідація усіх аптечних кіосків у містах. І ми залишаємо аптечні кіоски для села в обов’язковому порядку», – поінформував Олексій Соловйов.

На сьогодні в Україні є 3 тисячі аптечних кіосків. За рік їх залишиться лише 600 – саме стільки їх у сільській місцевості.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG