Доступність посилання

ТОП новини

Меншини власноруч боротимуться з дискримінацією


Київ – Представники українських меншин вирішили власноруч написати закон, який захищатиме їхні права. Про такий намір вони оголосили сьогодні у Києві. Існуюче законодавство, фактично, не здатне зупинити дискримінацію, стверджують ініціатори проекту. Проблема не в законах, а в тому, як вони виконуються, попереджають правозахисники.

Українські меншини вирішили створити закон, який зміг би їх захистити. Існуюче законодавство не ефективне і не здатне захистити від дискримінації, стверджує ініціатор проекту, експерт Незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.
Юлія Тищенко

«Статті у Кримінальному кодексі, які містять певні антидискримінаційні норми, майже не працюють. Навмисність дискримінаційних дій довести майже неможливо, це може трактуватись як оціночні судження автора», – обурюється Юлія Тищенко.

Змінювати закони – не завжди вихід – Джемілєв

Вдосконалення антидискримінаційних законів – це також одна з вимог плану лібералізації візового режиму між Україною і Євросоюзом.

Але змінювати закони – не завжди вихід. В Україні існує законодавча база, яка, фактично, протидіє дискримінації, однак вона не може охопити все – в кожної меншини своя специфіка. Те, що правові норми не виконуються, проблема не законів, а якості їхнього виконання, зазначає голова Меджлісу кримськотатарського народу, член парламентського комітету з національних меншин Мустафа Джемілєв.
Мустафа Джемільов

«Закони, які забороняють дискримінацію, є, справа в тому, що ці закони не виконуються. У нас в Україні виходить так: спочатку ухвалюють закони, а потім їх ігнорують. Якщо міністр внутрішніх справ Могильов – відвертий шовініст, то про яке виконання законів можна говорити?» – каже Мустафа Джемілєв.

Українські закони відповідають європейським нормамправозахисник

Українські антидискримінаційні закони відповідають існуючим європейським нормам, запевняє правозахисник Дмитро Гройсман.
Дмитро Гройсман

«Формально антидискримінаційне законодавство відповідає усім існуючим європейським нормам. Законодавство саме по собі нікого до відповідальності не притягає. Далі є живі люди, організації, установи, які наділені повноваженнями по виявленню, документуванню, розслідуванню та протягуванню до відповідальності винних у вчиненні дискримінаційних дій», – зазначає Дмитро Гройсман.

Разом з тим, Вінницька правозахисна група, яку очолює Дмитро Гройсман, підтримала підготовку нового антидискримінаційного законодавства. Ідею також схвалюють Харківська правозахисна група, Інститут демократії імені Пилипа Орлика і Гей-форум України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG