Доступність посилання

ТОП новини

Спека і пожежі: чи засвоїла Росія уроки літа 2010-го?


Лісова пожежа поблизу села Долгініно у серпні 2010 року
Лісова пожежа поблизу села Долгініно у серпні 2010 року

Прага – Частину Росії накрила хвиля спеки, і з деяких регіонів надходять повідомлення про нові лісові пожежі. Водночас лунають побоювання, що російська влада не засвоїла належних уроків смертоносного літа минулого року.

Смоґ, вікна, завішені простирадлами, знищений врожай – так багато росіян запам’ятали минуле літо. Російські телеглядачі бачили, як прем’єр Володимир Путін у серпні допомагав гасити пожежу з літака. Водночас чимало росіян нарікали на те, що скорочення пожежників призвело до того, що в деяких місцях взагалі не було кому долати стихійне лихо. Росіяни самі почали гуртуватися, допомагаючи потерпілим через громадські організації і за допомогою соціальних мереж.

Досі в Росії не має чіткої цифри, скільки ж людей тоді загинуло від спеки і пожеж. Різні урядові структури наводять різні дані – від 60 людей, які загинули при гасінні пожеж, до 55 тисяч, яких у той час померло більше, ніж зазвичай. Ця цифра включає і смерті від серцевих нападів та загострення інших хвороб, пов’язаних зі спекою.

Григорій Куксін з екологічної організації «Ґрінпіс» переконаний, що насправді цифра потерпілих вища, і критикує замовчування правди.

«Однією з причин такої масової загибелі людей було те, що дані помітно спотворювали. Інформації про пожежі не було. Доки дим не з’явився в Кремлі, офіційна влада відмовлялася визнати, що взагалі є пожежі», – каже еколог.

За одними офіційними даними, в Росії минулого літа вигоріло 2 мільйони гектарів лісів, за іншими – утричі більше.

Супутникові дані екологів суттєво відрізняються від офіційних

Відтоді влада внесла деякі зміни у роботу пожежників і лісівників, але експерти знову бачать намагання чиновників не договорювати, що відбувається.

На Далекому Сході Росії, в Якутії, нині знову димлять ліси. Микола Шматков з екологічного фонду WWF звертає увагу на те, що супутникові дані екологів суттєво відрізняються від офіційних.

«За оцінками «Ґрінпісу», площа пожеж в Якутії перевищила 4 мільйони гектарів. Офіційна статистика за цей рік заявляє про мільйон гектарів в усій країні», – зауважує російський спостерігач.

Пожежі нині також палають в Архангельскій області Росії і на торф’яниках поблизу Москви. При цьому влада не робить те, що має, вважає Микола Шматков: «Підходити до мисливців і відпочивальників в лісі і стежити, щоб вони не розкладали вогнища в небезпечних місцях – такої охорони немає, вона не відновлена, незважаючи на катастрофічну ситуацію».

З огляду на нинішню хвилю спеки в Росії ще диво, що періодичні дощі стримують пожежі, каже російський еколог. Водночас він попереджає: якщо Росія не зробить належних висновків, то минулорічна трагедія може повторюватися знову і знову.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Gregory Feifer

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG