Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: операція в Лівії ще триватиме


Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен заявив у четвер, що операція міжнародної коаліції в Лівії, яка на виконання резолюції Ради безпеки ООН має на меті захист цивільного населення і командування якою здійснює НАТО, триватиме, доки цивільне населення Лівії залишається в небезпеці.

Водночас ця операція не протриває й одного зайвого дня і буде припинена, як тільки обставини це дозволять, заявив він на міжнародній конференції з проблем Лівії в Парижі.

На цій конференції, яку проводять спільно Франція й Велика Британія, представники нової лівійської влади, Національної перехідної ради, зустрічаються з делегаціями близько 60 країн і міжнародних організацій задля домовленостей про допомогу цій владі.

Раніше в четвер Європейський Союз оголосив, що знімає свої санкції з 28 лівійських організацій, серед яких морські порти, банки й нафтові компанії. Серед іншого, розморожуються їхні активи в країнах ЄС. А Франція повідомила, що отримала дозвіл від ООН розморозити півтора мільярда євро лівійських державних активів у французьких банках, які передадуть новій владі Лівії.

Цього ж дня Україна оголосила слідом за аналогічною заявою Росії, що визнає Національну перехідну раду, створену як владний орган лівійських повстанців, за єдиного законного представника лівійського народу (формулювання України) чи за чинну владу Лівії (формулювання Росії).

Тим часом Каддафі закликав у четвер своїх прихильників не здаватися й не припиняти боротьби з супротивниками його режиму, заявивши, що між повстанцями нема згоди, а «їхні хазяї» в союзі НАТО втратили до них довіру.

«Все, що ви чуєте, – брехня, не вірте їй. Боріться з нею зброєю, боріться з нею кулями. Хай кулі говорять від імені лівійського народу!» – заявив він в аудіозапису, який передав приватний телеканалі «Ар-Раї», що працює з території Сирії і дотримується прихильного ставлення до Каддафі.

За його словами, якщо його супротивники хочуть довгої війни, то хай буде так, а його прихильники мають боротися «від одного місця до іншого, від міста до міста, від долини до долини, від гори до гори», щоб показати повстанцям, що «вони не можуть керувати Лівією і лівійським народом».

Місце перебування колишнього лідера Лівії далі не відоме.

Раніше в четвер нова влада Лівії на тиждень продовжила термін ультиматуму прихильникам Каддафі, які контролюють його рідне місто Сірт. Попередній термін, після якого сили повстанців погрожували перейти до активних воєнних дій, мав збігти в суботу.
XS
SM
MD
LG