Доступність посилання

ТОП новини

«Я хочу жити», – кажуть владі ВІЛ-інфіковані діти й дорослі


Львів – Дві тисячі листівок «Допоможіть вижити» надіслали діти й дорослі з усієї України керівникам держави з проханням забезпечити життєво необхідними медикаментами ВІЛ-позитивних. Розмальовували листівки і львівські дітлахи. З кількох сотень тисяч ВІЛ-інфікованих українців ліки отримує лише третина, стверджують громадські активісти. Представники влади запевнюють, що медикаменти скоро матимуть всі, кому вони необхідні.

П’ятирічний Артурчик і дворічна Катеринка сьогодні ще не розуміють, що вони ВІЛ-інфіковані. Щодня діти приймають ліки, щоб продовжити життя. А це обходиться у дві тисячі гривень на рік. Артурчик спілкується з такими ж хворими дітками, як і він, і каже: «Я хочу, щоб мама мала таблетки для мого друга і ми будемо разом бавитись».

Малеча замальовувала на листівках білі фігури дитини і мами. Бо в обох діток ВІЛ-інфікованими є мами, які на пізній стадії вагітності почали лікування. За статистикою, 90 відсотків малюків від ВІЛ-позитивних матерів народжуються здоровими, якщо жінка вчасно звернулась по медичну допомогу.

Держава має дати людям шанс на життя

Оскільки вже з наступного року Україна не отримуватиме ліків для хворих від Глобального фонду боротьби зі СНІДом, то у бюджеті мають бути передбачені кошти для всіх ВІЛ-позитивних українців на 2012 рік, зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник Львівського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ Дмитро Тигач. Відтермінування лікування після встановлення діагнозу щороку стає дорожчим, каже він.

«Ми просимо владу, щоб тих хворих, які діставали ліки від донорів, поставили на державне забезпечення медикаментами. Глобальний фонд не надаватиме Україні ліки наступного року, бо уряд не виконав умови: вже у 2017 році Україна сама мала б забезпечувати себе медикаментами і діагностикою, фінансувати громадські організації», зазначив Дмитро Тигач.

Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ, також апелює до влади, щоб та закуповувала ліки безпосередньо у виробників, а не в посередників.

«Ми не розуміємо, чому так відбувається. Бо самі провели дослідження: за ті ж самі гроші, що й держава купили ті ж самі ліки, але безпосередньо у того ж самого виробника і це вийшло у десять разів дешевше. Цю систему потрібно змінювати», зауважує Дмитро Тигач.

МОЗ обіцяє хворим ліки

В офіційному повідомленні Міністерства охорони здоров’я мовиться, що до кінця місяця проблему із закупівлею ліків для ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІІД вирішать.

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська каже, що до грудня всі хворі в області забезпечені ліками. «Ми зробили замовлення і воно враховане міністерством. Наскільки мені відомо, тендери проведені і медикаменти мали б розвозити по центрах», наголосила лікар.

Якщо міністерство зволікатиме із закупівлею ліків, то вже у грудні 26-річний львів’янин Віталій залишиться без медикаментів. Бо придбати в аптеці їх неможливо. Із 16-ти до 24 років хлопець вживав наркотики. Саме зараз він готується до терапії, яка продовжить йому життя.

«Ці ліки неможливо придбати в аптеці, бо їх просто немає. Я не вживаю більше наркотики і нікому не раджу, бо це смерть. Біль у м’язах, слабкість, нервозність, депресія це ознаки захворювання на ВІЛ. Коли я впав на найгірше дно, то тоді почав цінувати життя. Я дуже хочу жити», зізнався молодий чоловік.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG