Доступність посилання

ТОП новини

Нові лідери Лівії обіцяють «помірковане» ісламське правління


Прага – Голова перехідного уряду Лівії вперше виступив з публічною промовою після усунення від влади Муаммара Каддафі, яке відбулося минулого місяця. Мустафа Абдель-Джаліл, голова Національної перехідної Ради, пообіцяв запровадити в Лівії «помірковане» ісламське правління. Тим часом лівійські повстанці далі тримають під вартою групу українських громадян.

Нова влада у Лівії виступає проти «екстремістської» ідеології та запровадить у системі правосуддя «поміркований іслам». Про це перед тисячами своїх прихильників у Тріполі заявив Мустафа Абдель-Джаліл.

«Ми мусульманський народ, із поміркованим ісламом, і таким залишимось, щоб ви залишалися з нами і нас підтримали. Ви наша зброя проти будь-кого, хто намагатиметься відібрати силоміць революцію, справа чи зліва», – зазначив Мустафа Абдель-Джаліл.

Повстання проти режиму Муаммара Каддафі почалося в Лівії півроку тому. Поки керівник Національної перехідної ради розповідав, як Лівія житиме далі, прихильники лівійського диктатора заявили, що не будуть задаватися. Хоча прихильники Каддафі контролюють меншість лівійської території, вони зуміли провести три несподівані атаки на різних фронтах – біля міст Сірт, Бані-Валід та Сабха.

Поруч із цим уряд Нігеру – сусідньої африканської держави – підтвердив, що туди втекли люди з найближчого оточення Каддафі. Це щонайменше три десятки осіб, серед яких один із синів Каддафі та кілька генералів.

Національна перехідна рада Лівії заявляє, що в Нігері опинилася і значна кількість золота та готівки з резервів Національного банку Лівії, що дає змогу Каддафі фінансувати бойові дії своїх прихильників.

Тим часом правозахисна організація «Міжнародна амністія» у вівторок у Лондоні звинуватила режим Каддафі у масштабних злочинах проти людяності. Більшість звіту присвячена старій владі, але є дані, що борці з режимом, можливо, також скоювали подібні злочини. Йдеться про вбивства прихильників Каддафі і підозрюваних найманців у перші дні повстання.

За даними «Міжнародної амністії», низку прихильників Каддафі побили до смерті, щонайменше трьох повісили, а групу інших застрелили вже після того, як їх зловили чи вони самі здалися.

«Міжнародна амністія» вважає, що нова лівійська влада має подбати про те, щоб відповідальні за ці злочини несли відповідальність, але наразі Національна перехідна рада Лівії, за оцінкою правозахисників, не виявила готовності це зробити.

До визволення українців з Лівії підключилися у Європі

Лівійські повстанці досі не відпускають групу українців, яких затримали три тижні тому за підозрою у військовій підтримці старого режиму. Українці кажуть, що приїхали працювати з мирною метою – як нафтовики і кухарі.

До їхнього звільнення українські дипломати підключили європейських колег, повідомив у вівторок речник МЗС Олександр Дикусаров. «Робота ведеться і в європейських столицях, – каже він. – Поки ситуація без змін. 19 і 3 (осіб – ред.) поки перебувають під домашнім арештом».

За словами Дикусарова, заарештовані в Лівії українці по телефону спілкуються зі своїми рідними. А українські дипломати, які їх відвідують, не чули скарг про умови утримання під вартою.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG