Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко у СІЗО хворіє і встає щоранку о 5-й годині – омбудсман


Київ – Юлія Тимошенко хворіє, умови її утримання у Київському СІЗО не кращі, ніж у двох сусідок по камері. Про це повідомила Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, відвідавши колишнього прем’єра у слідчому ізоляторі. А в Державній пенітенціарній службі переконують у забезпеченні належних умов утримання для тих, хто перебуває під вартою.

У Юлії Тимошенко достатньо висока температура, їй складно розмовляти, у неї проблеми з горлом. Такими є враження Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової після відвідання у четвер у Київському СІЗО колишнього прем’єр-міністра.

Заарештована розповіла омбудсману і про свій розпорядок дня. Підйом о 5-й годині ранку, а о 7-й годині її виводять із камери на чергове засідання суду.

«У суді півтори-дві години, фактично в такому «стакані» (він називається «бокс») тримають будь-яку людину до початку судового засідання. Коли я зустрілася з паном Луценком, він сказав, що перехрестився, коли його перевели до іншого суду. Тому що там бодай є можливість дві години побути в більш-менш нормальних, цивілізованих умовах», – переказала Ніна Карпачова слова екс-міністра внутрішніх справ, якого теж тримають у СІЗО.

На думку омбудсмана, якщо Юлія Тимошенко звернеться до Європейського суду з прав людини, оскарживши рішення Печерського райсуду Києва про арешт, вона виграє справу.

Тим часом дочка Юлії Тимошенко, Євгенія Карр описала умови в СІЗО для її матері як «жахливі». А камера, значила Євгенія Карр, виглядає як кам’яна печера. Водночас вона зауважила, що персонал ізолятора ставиться до її матері добре.

Начальник Київського слідчого ізолятора Ігор Шейкін каже, що ЗМІ дуже часто висвітлюють діяльність цього СІЗО, базуючись на «домислах та припущеннях невідомих та брудних джерел». Зокрема, за його словами, це стосується інформації про умови утримання під вартою відомих осіб, наприклад екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Начальник Київського СІЗО також запевнив, що медичну допомогу будь-якому засудженому та ув’язненому надають у рамках чинного законодавства.

19 тисяч в’язнів українських СІЗО

Помічник голови Державної пенітенціарної служби України Ігор Андрушко запевнив Радіо Свобода, що у цілому керівництво цієї служби робить усе можливе для забезпечення належних умов утримання заарештованих.

«Щодо умов тримання… На жаль, сьогодні умови тримання ув’язнених у слідчих ізоляторах (заарештованих, підслідних, підсудних) та засуджених у місцях позбавлення волі ще критикуються і правозахисниками, і омбудсманом. Але за останні рік-півтора і керівництво пенітенціарної служби, і керівники регіональних управлінь, і начальники установ уживають низку заходів, щоб привести ці умови до рівня міжнародних норм», – наголошує помічник голови Державної пенітенціарної служби України.

В українських слідчих ізоляторах утримують 19 тисяч заарештованих, кримінальні справи яких розглядає суд. Із них понад 1300 утримують під вартою понад півтора року з порушенням термінів, визначених Кримінально-процесуальним кодексом. Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов. Він також розповів, що Президент Віктор Янукович висловив правоохоронцям стурбованість стосовно великої кількості людей, яких утримують під вартою. При цьому Віктор Янукович констатував – права громадян, яких тримають під вартою, порушують і таку ситуацію треба виправляти.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG