Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає посилити контроль над хімічним арсеналом Каддафі


Війська Національної перехідної ради Лівії обстрілюють позиції військ Муаммара Каддафі, Сірт, 26 вересня 2011 року
Війська Національної перехідної ради Лівії обстрілюють позиції військ Муаммара Каддафі, Сірт, 26 вересня 2011 року

Прага – Війська Національної перехідної ради Лівії запекло воюють за рідне місто Муаммара Каддафі – Сірт. Наразі надходить суперечлива інформація, про те, чи вдалося прихильникам нової влади захопити частину цього портового міста і про переговори з приводу перемир’я. Для відновлення стабільності в Лівії все ще є багато перешкод. На рівні ООН нині говорять про загрозу лівійських запасів хімічної зброї і ракет, які можуть потрапити до рук терористів.

Про необхідність встановити контроль над запасами зброї Муаммара Каддафі заявив заступник Генерального секретаря ООН із політичних питань Лінн Паско у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. Там члени Ради безпеки ООН зустрічалися з представниками перехідної лівійської влади. Лінн Паско згадав про ракети класу «земля-повітря» і хімічну зброю.

«Велику стурбованість викликає загроза поширення зброї і те, що вона може потрапити до рук терористів. Відновлення контролю над хімічною зброєю також має велике значення», – заявив заступник Генсекретаря ООН.

Режим Муаммара Каддафі почав виробляти хімічну зброю у 1980-х роках і використовував її у 1987 році під час конфлікту з Чадом. Під тиском санкцій ООН у 2003 році Лівія офіційно оголосила про ліквідацію програми хімічної зброї та іншої зброї масового знищення. Але частина запасів залишилася. Витік інформації з депеш американського посольства в Тріполі свідчить, що режим Муаммара Каддафі приховав отруйні речовини – майже 10 тонн гірчичного газу і невідому кількість фосгену та зарину – рідини із нервово-паралітичною дією.

Правозахисна організація Human Rights Watch нещодавно знайшла в Лівії щонайменше два склади зброї, включно з ракетами, які здатні транспортувати хімічну зброю.

Каддафі може повернутися до тероризмуДжібріл

А британські дипломати попереджають, що у відчаї деякі представники старого лівійського режиму можуть спробувати використати хімічну зброю.

Про таку небезпеку також говорив у Нью-Йорку перехідний прем’єр Лівії Махмуд Джібріл.

«Каддафі далі шукають, у нього багато майна – грошей, золота. І те, що він вільний і має таке багатство, означає, що він може дестабілізувати становище не лише в моїй країні, але також вздовж узбережжя і в африканській пустелі. Не буде перебільшенням сказати, що і за межами африканського континенту з його ресурсами він може повернутися до терористичної практики», – застерігає представник перехідної лівійської влади.

Тим часом представники НАТО заявили у вівторок, що перехідна лівійська влада повністю контролює склади хімічної зброї і ядерних матеріалів. Речник Північноатлантичного альянсу також оголосив, що Тріполі вже проводить консультації, щоб організувати утилізацію смертоносних речовин.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG