Доступність посилання

ТОП новини

Пенсії розміром 90% від зарплати не буде – Владислав Машкін


Про зміст пенсійної реформи в Україні, яка набула чинності 1 жовтня, Радіо Свобода розпитувало у Владислава Машкіна, директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.

Пенсійна реформа діє? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Пенсійна реформа діє? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Зі введенням закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» жінки мають іти на пенсію не в 55, а в 60 років. Хоча це все буде поступово, з віком. І дехто говорить, що таким чином буде розв’язане питання недонадходжень до Пенсійного фонду.

Наскільки це правда? Яким зараз є дефіцит Пенсійного фонду? І наскільки саме оцей момент може змінити?

По-перше, що таке взагалі недонадходження коштів до Пенсійного фонду? Пенсійний фонд збирає усі належні кошти, які сплачуються роботодавцями, застрахованими особами, від зарплати. По суті, все, що ми нараховуємо, ми стягуємо. Точніше, що роботодавці зазвичай сплачують добровільно.

Якщо існують якісь проблеми, якщо підприємство у банкрутстві і якщо є певні проблеми з виплатою зарплати, то це є також і наша проблема, є певні кошти, які не приходять, але їх невелика кількість.

Проблема дефіциту Пенсійного фонду полягає взагалі не в тому, що хтось не сплачує внески до Пенсійного фонду. Проблема Пенсійного фонду полягає у тому, що є велика кількість пенсіонерів і майже така точно кількість громадян, які працюють. Зараз уже склалася ситуація, коли кожен працюючий має утримувати від внесків зі своєї зарплати одного пенсіонера.
Кожен працюючий має утримувати від внесків зі своєї зарплати одного пенсіонера. 2,5 тисячі складає середня зарплата, від неї сплачується до Пенсійного фонду близько 35%. А Пенсійний фонд виплачує 50% від цієї суми

Тепер можна порахувати. Якщо у нас трохи більше 2,5 тисяч складає середня зарплата офіційна, від неї сплачується до Пенсійного фонду близько 35%. Відповідно, звідки може взятися пенсія вища, ніж 35% від цієї суми? А Пенсійний фонд на сьогоднішній день реально виплачує 50% від цієї суми. Відповідно утворюється дефіцит, який затверджений на цей рік у розмірі 17,8 мільярдів гривень. Цей дефіцит покривається за рахунок державного бюджету. Кошти передбачені, тому пенсії виплачуються своєчасно.

– Що саме все-таки може зменшити дефіцит? Які з тих заходів, які були введені в дію з 1 жовтня, здатні зменшити дефіцит?
Заходи, які введені в дію з 1 жовтня, не мали на меті зменшувати дефіцит Пенсійного фонду. Реформа спрямована, щоб допомогти «старим» пенсіонерам, які виходили на пенсію 10, 15 років тому

Ці заходи, які введені в дію з 1 жовтня, не мали на меті зменшувати дефіцит Пенсійного фонду. Вони мали на меті перерозподілити кошти, які збираються в Пенсійному фонді, бо Пенсійний фонд – це, так би мовити, мішок, це рахунок у банку. І ці кошти мають бути справедливо розподілені між усіма одержувачами пенсій відповідно до їхніх пенсій, зарплат і тому подібне.

Але ж на сьогодні склалася, наприклад, ситуація, коли пенсіонери, які одержують спеціальні пенсії, одержують їх у розмірах набагато вищих, ніж звичайні пенсіонери. Склалася ситуація, що пенсіонер, який виходить на пенсію у цьому році, маючи такий самий стаж і такий самий заробіток, як і пенсіонер, який вийшов на пенсію 5 років тому, 10 років тому, 15 років тому, має пенсію вже вдвічі більшу.

Тобто, є певні диспропорції між однаковими категоріями людей, і йде не зовсім справедливий розподіл коштів. Ця реформа спрямована на те, щоб допомогти саме тим «старим» пенсіонерам, які виходили на пенсію 10, 15 років тому.

– Ми послухаємо зараз самих пенсіонерів. На вулицях Києва ми записували людей похилого віку. Ось що вони говорили:

Респондент: Я, як шахтар, отримую близько 3 тисяч. Це виходить майже середня. Платили 2 тисячі, але зараз ледь «вибив» через суд 3 тисячі. Я зараз у Луганській області.

Респондентка (переклад): У мене непогана – 2 253. Ну, як Вам сказати? Економлю.

Респондент: 1700. Ну, разом з жінкою – у неї теж приблизно так само. Сад ще є десять соток під Києвом. В принципі, вистачає.

Респондентка: 760 гривень. Я при радянській владі на пенсію пішла і отримала 120 карбованців. І завжди у мене залишалося на «книжку» 70 карбованців. А тепер вони перерахували нам після 1990-их років – я не пам’ятаю. Я давно вже на пенсії. Дід помер, то я сама.

Респондент: 945. Та так і живемо: нічого не купуємо, не працюємо... Але я в селі живу. Немає здоров’я.

– До речі, люди, які йшли на пенсію за радянських часів, і от жінка, яка заробляла за радянських часів на максимальну тодішню пенсію, отримує зараз прожитковий мінімум. Відсьогодні їй буде додано 20 гривень, якщо я не помиляюся. Правильно?
Ніхто не буде одержувати 90% від своєї зарплати, максимум це 80%

За радянських часів взагалі практично всі пенсіонери отримували цей максимальний розмір пенсії, на рівні 120 карбованців. Але мова йде про те, що з радянських часів уже минуло 20 років, змінилася економічна система країни, ми пережили багато криз економічних, тому вийшли на сьогоднішній день на систему, так би мовити, розподільчу, на солідарну пенсію, розмір якої має залежати від стажу та розміру зарплати.

На жаль, проблема низьких розмірів пенсій, те, що люди кажуть, що була максимальна, а стала мінімальна, те, що був великий стаж, то це є проблема низьких розмірів зарплат, оскільки зараз пенсія чітко прив’язана до того, яку зарплату ти свого часу одержував, який у тебе зараз коефіцієнт зарплати. Саме цю проблему і намагаємося ми вирішити за рахунок прийняття цього закону, який набрав чинності у суботу.

І, окрім тих питань, на яких усі постійно наголошують, тобто підвищення пенсійного віку, стажу і тому подібне, він вирішує багато питань по спеціальних пенсіях. Це і обмеження пенсій максимальним розміром на рівні 10 мінімальних пенсій. Це і зменшення розмірів пенсій майбутнім пенсіонерам за спеціальним законом. Тобто, ніхто не буде одержувати 90% від своєї зарплати, максимум це 80%.

– До речі, чи правда, що в останні дні перед набуттям чинності цього закону багато державних службовців, які вже, власне, мали можливість вийти на пенсію, йшли масово на пенсію, щоб отримати більшу пенсію?

Ви розумієте, масово вийти на пенсію – воно не вийде. Бо для того, щоб одержати право на пенсію, необхідно мати не тільки певний стаж, а й ще досягти певного віку.

– Ті, хто вже досяг пенсійного віку, якраз і пішли на пенсію.

Вони б ішли на пенсію, хоч була б якась зміна у законодавстві, хоч її не було б. У будь-якому випадку, якщо прийшов час, то людині призначають пенсію. Я не скажу, що щось надзвичайне відбувалося.

Ще раз нагадаю, що треба досягти пенсійного віку для того, щоб призначити пенсію. А ті ж самі державні службовці, як Ви кажете, вони не народилися в одному році.

– У нас є слухач.

Слухачка: Пане Владиславе, чи є якісь спеціальні фонди для виплати отих великих пенсій депутатам, суддям і тому подібне? І ці недержавні фонди (я могла б відкласти собі на пенсію) не луснуть? Чи не буде це, як МММ? Банк «Аркада» кожний раз прокручує.

Що можна зробити з цим, щоб дійсно, якщо я собі якусь копійку можу відкласти, вийшовши на пенсію, її отримала?

– Пенсії державним службовцям, депутатам, прокурорам (те, що Ви казали,– звідки вони одержують пенсію?) виплачуються за рахунок Державного бюджету України. Частина пенсії страхової, тобто та, яка рахується в нормах звичайного закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду. Все ж решта виплачується за рахунок коштів державного бюджету.

А з приводу недержавних пенсійних фондів – що я можу тут сказати? Справа в тому, що людина, яка вкладає гроші у будь-яку фінансову інституцію, – будь це банк, страхова компанія, недержавний пенсійний фонд – вона має завжди усвідомлювати певні ризики по цих коштах. Ризики можуть бути, звичайно, не до повної втрати, але, наприклад, менша дохідність, наприклад, ці кошти може «з’їсти» інфляція і тому подібне. Це все треба усвідомлювати.
Пенсії державним службовцям, депутатам, прокурорам виплачуються за рахунок Державного бюджету України

Я не кажу, що таке є і буде. Зараз в Україні працює понад 100 недержавних пенсійних фондів. Відповідно до звітності, вони дають досить солідну дохідність по вкладах.

Але ще раз хочу сказати, що це право кожної людини. Якщо Вас задовольнять умови, які Вам запропонують у недержавному пенсійному фонді, Ви можете туди вкладати кошти.

– Ми маємо ще запитання.

Слухач: Я вийшов на пенсію у 2002 році. У мене коефіцієнт був 3,2. Я ще працював, бо пенсія у мене невелика. А тепер у мене коефіцієнт став 1,5. Я ж не знав. Держава, вийшло, мене обдурила. І тепер закон, кажуть, зворотної сили не має. Як мені поступити?

– Якщо Ви виходили на пенсію, у Вас був врахований певний заробіток, певний стаж. Ви продовжували працювати. Через 2 роки чи через 3, чи через 4 Ви звернулися до Пенсійного фонду із заявою про проведення перерахунку пенсії. Зарплата, яку Ви одержували упродовж цих років, я так зрозумів, була меншою, ніж була та, яка була врахована під час обрахування пенсії.

Але в той же час для того, щоб провести такий перерахунок пенсії, необхідно було врахувати зарплату за увесь період страхового стажу після липня 2000 року і за будь-які 5 років до липня 2000 року.

Розмір пенсії у Вас після перерахунку, наскільки я розумію, збільшився і збільшився суттєво, але коефіцієнт зарплати, можливо, зменшився. Але цей перерахунок проводився за Вашим бажанням. Органи Пенсійного фонду жодного разу не проводили перерахунок без того, щоб пенсіонер не надав заяву про перерахунок по стажу і заробітку. Взагалі завжди попереджається, що більший чи менший буде розмір пенсії.

Тобто, це був вибір Ваш на той час. На той час розмір пенсії збільшився. Зрозуміло, що використовувати якийсь інший коефіцієнт зарплати, ніж той, що зараз є в пенсійній справі, вже немає можливості.

– Ну, і запитання з мережі «Фейсбук».

«Уряд обіцяв, що раніше нараховані пенсії не зменшать. Але якщо їх перерахувати по новому закону, то вони зменшаться? Чи буде це перерахування хоча б формальним? А якщо так, то без осучаснення постраждають саме ті, хто чесно і довго працював, бо тим, у кого малий стаж чи заробіток, іде надбавка до мінімальної пенсії, що урівнює їх з тими, хто працював «на совість».

Але кому ж потрібні ці старші люди? Треба ж збалансувати Пенсійний фонд».

Досить багато говорили і під час публічного обговорення положень цього закону, і коли його представляли у Верховній Раді. І постійно на цьому наголошуємо, що норми цього закону стосуються виключно тих людей, які вийдуть на пенсію після 1 жовтня. Для тих людей, яким пенсії були призначені до 1 жовтня, норми цього закону поширюватися не будуть.

Якщо була норма щодо віку, відповідно ніхто ж не буде скасовувати пенсію і встановлювати якийсь інший вік. Була норма по стажу, відповідно була нарахована доплата за понаднормовий стаж роботи. Ніхто цього знімати не буде. І не буде ніяких перерахунків робитися.Всі умови в новому законі тільки для «нових» пенсіонерів.

А з приводу осучаснення пролунало запитання, то уряд планує це робити, планує робити до кінця року (ми подивимося, на які цифри ми можемо вийти в наступному році) або через рік у будь-якому випадку «старі» пенсії, пенсії, які призначалися 10-15 років тому за рахунок ресурсу, який буде акумульований завдяки цим змінам, будуть підвищуватися…

– Як розуміти взагалі слово «осучаснення»? Звідки це з’явилося?

Це з вітальної телеграми Президента України з нагоди Дня людей похилого віку? Там було сказано про те, що «пенсії в Україні виростуть значно завдяки тому, що буде запроваджено механізм їх осучаснення».

Що це таке? Як цей механізм буде будуватися?

Закон передбачає досить цікаву формулу розрахунку пенсій. Чому «цікаву»? Коли людина прочитає в законі, вона не відразу зрозуміє, що і до чого, бо там є формули, розрахунки, коефіцієнти. А насправді все набагато легше.

Ви, наприклад, працювали в 1990-их роках, одержували зарплату 100, 200 купоно-карбованців. Якщо взяти ці суми сьогодні, то, зрозуміло, що розмір пенсії, який буде з них порахований, буде смішний.

Як зробити таким чином, щоб ваша зарплата, яку ви одержували 20, 30, 40 років тому, відповідала сьогоднішній? У законі написано, що за кожен місяць, за який береться зарплата ваша для обчислення пенсії, вираховується коефіцієнт співвідношення вашої зарплати, яку ви одержували, і середньої зарплати на той період. Наприклад, ви одержували 200 карбованців, а середня була 100 карбованців, відповідно за цей період коефіцієнт співвідношення буде 2. І так по кожному місяцю.

Якщо у вас набирається середній коефіцієнт, наприклад, 2, тобто ви протягом певного періоду, який береться, заробітку для обчислення пенсії, одержували зарплату, вищу вдвічі, ніж зарплата в середньому по країні, цей коефіцієнт 2 множиться на середню зарплату за рік, що передує року призначення пенсії. Як це зараз, ще до кінця року буде робитися. І таким чином осучаснюється розмір зарплати для призначення пенсії.

Ми розуміємо, що сьогодні середня така, ви одержували вдвічі більше, ніж середня, відповідно вдвічі більше, ніж середня, на сьогоднішній день буде ваша зарплата для обчислення пенсії.

А що стосується осучаснення, то в кожному році, коли людині призначають пенсії, цей коефіцієнт її множиться, як я вже казав, на середню зарплату за рік, що передує року призначення пенсії. З наступного року, відповідно до норм цього закону, коефіцієнт уже буде множитися на показник середньої зарплати за три останніх роки перед зверненням за призначенням пенсії.

Але цей показник постійно зростає. Якщо він, наприклад, за 2006-иий був 928, 91, то зараз він уже практично 2 тисячі. І, відповідно, одним людям пораховано від 928, а іншим від 2 тисяч. Різниця уже вдвічі. І під осучасненням розуміється проведення перерахунків пенсій усіх призначених, виходячи з нових показників середньої зарплати. Тобто, виходячи з більших по роках. 2007, 2008 і так далі.

– Складна арифметика. Я думаю, що не просто це пенсіонерам рахувати.

Ще запитання.

Слухач: Я отримую пенсію за старим законом і хочу звернутися, бо в мене стаж додався. Тепер отримувати за новим і взагалі перераховувати, так би мовити, цілком, а не просто додавати стаж? Як у математиків, не додавати, а розв’язувати вже нову задачу? Такого не станеться?

– Якщо Ви відпрацювали два роки і хочете звернутися до Пенсійного фонду за перерахунком пенсії з урахуванням стажу, ласкаво просимо. Цієї норми ніхто не відміняв. Відповідно звернувшись, додавши 2 роки страхового стажу. Для Вас умови пенсійного забезпечення і ті норми, які були закладені старим законодавством, тобто, які діяли до 1 жовтня, залишаться чинними.

Бо закон, який сьогодні (це така думка у суспільстві), такий «драконівський», який пообрізав взагалі всі можливості для призначення пенсії.
Можна брати для пенсії тільки період після 2000 року

А я скажу, що, наприклад, по оптимізації зарплати є дуже позитивні норми, що можна брати для пенсії тільки період після 2000 року, не брати період до 2000 року для обчислення пенсії. Тобто, зменшено цей період, за який вираховується зарплата. Якщо буде вигідно перераховувати і по стажу, і по зарплаті, то тоді вже будуть застосовані норми нового закону. Якщо ж тільки по стажу, то норми старого законодавства.

– Чоловікам підвищено з 1 жовтня страховий стаж на 10 років відразу. Наскільки це відіб’ється на чоловіках? Є якась статистика?
В середньому і жінки, і чоловіки працюють 37 років. Збільшення нормативної тривалості до 30 для жінок і 35 для чоловіків не виходить за межі середнього показника

Взагалі середній показник стажу, враховуючи чоловіків і жінок, зараз становить 37 років. Тобто, в середньому і жінки, і чоловіки працюють 37 років. І збільшення нормативної тривалості до 30 для жінок і 35 для чоловіків не виходить у будь-якому випадку за межі середнього такого показника. Тому якихось величезних зрушень у розмірах пенсій не відбудеться.

Але тут теж треба усвідомлювати, що ми є країна, яка потерпає вже який рік від демографічної кризи. Якщо не підвищувати тривалість стажу, не підвищувати пенсійний вік, пенсійна система у той чи інший період просто не витримає. Тому те, що треба буде більше працювати для того, щоб заробити собі нормальну пенсію, то це є об’єктивно.

– Щодо працюючих пенсіонерів. У зв’язку з тим, щоб пенсія збереглася, чи не станеться так, що пенсіонери шукатимуть роботу з зарплатою «у конвертах»?

– Зарплата «у конверті» до пенсії не має відношення.

– Ні, я розумію. Є пенсія, плюс людина шукає собі заробіток, який би приносився «у конверті», а до пенсії не стосувався б.
У нас легально працює 2, 8 мільйона пенсіонерів, які одержують зарплату

На жаль, Пенсійний фонд не може умовити пенсіонерів або звичайних працюючих людей не одержувати зарплату «у конвертах». Це така усна угода зазвичай між роботодавцем і працівником.

А з приводу взагалі працюючих пенсіонерів, то в нас офіційно, легально працює 2,8 мільйона пенсіонерів на сьогоднішній день, які одержують зарплату. І з цієї зарплати сплачуються внески до Пенсійного фонду.

– Щось зміниться у цих 2,8 мільйонів?

Безумовно, ні. Як люди працювали, так вони і працюватимуть.

– Президент України сказав у Варшаві журналістам: «Частка бюджету на фінансування Пенсійного фонду не може бути необмеженою. І ми сьогодні пішли шляхом збільшення власних доходів Пенсійного фонду, а далі – створення трирівневої системи пенсійного забезпечення».

На коли ці перспективи?
Не вистачає другого рівня – обов’язкової накопичувальної системи. Запрацює вона у рік досягнення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Розраховуємо вже на 2013 рік. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 17,8 мільярда гривень, в наступному році заплановано 2,2 мільярда

Зараз у нас діє дві рівні системи: солідарна система, про яку ми з Вами ведемо мову, і система недержавного пенсійного забезпечення.

Для створення повноцінної трирівневої не вистачає другого рівня – обов’язкової накопичувальної системи. Запрацює вона, як передбачає закон, у рік досягнення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Орієнтовно ми розраховуємо вже на 2013 рік.

Якщо затверджений дефіцит бюджету Пенсійного фонду на цей рік становить 17,8 мільярда гривень, то в наступному році у держбюджеті вже заплановано 2,2 мільярда гривень. Тобто, зменшення дефіциту коштів відбувається за рахунок зростання власних надходжень Пенсійного фонду. І, сподіваємося, що до 2013 року ця проблема буде вирішена, і ми запровадимо обов’язкову накопичувальну систему.

– І на коли ж можна буде сподіватися, що людина сама собі зможе забезпечити цю пенсію?
Сплачувати внески до обов’язкової накопичувальної системи в обов’язковому порядку будуть громадяни, які не досягли 35-річного віку

За законом, сплачувати внески до обов’язкової накопичувальної системи в обов’язковому порядку будуть тільки ті громадяни, які не досягли 35-річного віку.

Не тому, що хтось хоче образити людей старшого віку. Просто навіть за 20 років неможливо назбирати на своєму рахунку більш-менш пристойну суму для виплати пенсії у майбутньому.

Тому для того, щоб реально забезпечити майбутніх пенсіонерів, тих, хто зараз працює, молодих людей, забезпечити їхню старість, так би мовити, буде запроваджуватися накопичувальна система, в якій будуть акумулюватися ці гроші.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG