Доступність посилання

ТОП новини

Тренінг проти сигарет і кава проти депресій


Якщо вже так сталося, що діти в підлітковому віці починають палити, то менше всього вони хочуть кинути цю звичку. Експерти кажуть, що у дітей саме через юнацький вік нема достатньої для цього мотивації.

Газета «Нью-Йорк Таймс» розповідає про дослідження, проведене у штаті Західна Вірджінія стосовно можливостей боротьби зі звичкою палити у підлітків. Цей штат є одним із найгірших в Америці з паління сигарет у підлітковому віці. Згідно зі статистикою, приблизно третина учнів старших класів у школах Західної Вірджінії палять.

В останньому дослідженні під наглядом групи науковців брали участь 233 учні від 14 до 19 років. Їх розділили на три групи. Дві з них пройшли традиційно існуючі семінари з метою припинити вживання сигарет. До програм цих груп входили роз’яснювальні лекції, різні лікувальні методи з відповідними медикаментами тощо. Третя група мала десятитижневу програму, яка на додаток супроводжувалася спеціальним інтенсивним фізичним тренуванням. Виявилося, що результат третьої групи був у кілька разів ліпшим, ніж результати двох інших груп.

Комбінація відомих методів лікування з фізичними вправами дала поштовх значній частині підлітків реально кинути палити. Представники шкіл оцінили це відкриття доволі високо. Ймовірно, змагальний характер тренування як такого був тим манком, який затягнув підлітків у протистояння важкій звичці.

Професор медицини з університету Вест Вірджінії Кімберлі Горн є ведучим автором здійсненого проекту. За її словами, виглядає цілком логічним поєднання тренінгу і лікування. Фізичні вправи можуть мати вплив на фактори, що супроводжують припинення вживання сигарет. Це насамперед відкритість до стресу, збільшення ваги, синдром відмови палити та загострення апетиту. Скільки спокус на одного підлітка!

Кава: пити чи не пити?

Інше (і не менш результативне) дослідження описує газета «Уолл Стріт Джорнел». Науковці Гарвардського університету викликали своєрідний фурор своїм відкриттям.

У ЗМІ часто повідомляли про масу негативних наслідків від регулярного вживання кави. Дослідники Гарварду повністю заперечили усі ці твердження.

Для своїх висновків вони проаналізували історії стану здоров`я 50 тисяч жінок. Протягом десятилітнього періоду жінки, які випивали щодня по дві-три чашки кави, мали на 15 відсотків менше ризику піддаватися депресіям у порівнянні з тими, котрі вживали каву усього раз на тиждень і рідше.

Щоправда, учені застерігають від масового захоплення кавою тих, хто з різних причин її не вживав раніше. Віднайдений позитивний ефект кави в протистоянні депресіям, на думку авторів дослідження, не повинен розглядатися як заклик усім розпочати активно вживати цей напій.

Дослідження стосувалося лише тих, хто протягом багатьох років регулярно вживав каву. Словом: хто пив каву – пийте далі. Хто не пив – вирішуйте самі. І тим, й іншим – смачного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG