Доступність посилання

ТОП новини

Кірєєв посадив Тимошенко на 7 років. Янукович каже, що це прикро


Сутички біля Печерського суду між прихильниками Тимошенко ти бійцями спецпідрозділу «Беркут», Київ, 11 жовтня 2011
Сутички біля Печерського суду між прихильниками Тимошенко ти бійцями спецпідрозділу «Беркут», Київ, 11 жовтня 2011

Київ – Екс-прем’єра Юлію Тимошенко засудили до 7 років позбавлення волі із забороною обіймати посади в органах державної влади на строк три роки. Такий вирок озвучив у вівторок суддя Родіон Кірєєв. Захист підсудної заявив про незаконність вироку. Водночас відреагували представники країн Євросоюзу, які заявили про можливі ускладнення у відносинах ЄС із Україною. А Президент Віктор Янукович відзначив, що вирок Печерського суду не є остаточним.

Ще за годину до початку засідання Печерського райсуду Києва у справі проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко зала була заповнена, і вільних місць не залишалося. Крім того, багато журналістів так і не змогли пробитися крізь натовп прихильників підсудної та кордони міліції. Відтак, доступ преси на суд був забезпечений лише умовно. Ті ж, кому пощастило потрапити до зали суду, за чотири години монотонного, майже нечутного і нерозбірливого зачитування вироку, дізналися від головуючого у справі судді Родіона Кірєєва, що він не бачить підстав для пом’якшення вироку Юлії Тимошенко, з огляду на її суспільно небезпечні дії.

11 жовтня у дворі Печерського суду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

​«Призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на 3 роки», – оголосив Кірєєв.

Суддя також назвав доведеним фактом завдання 1,5 мільярда гривень збитків «Нафтогазу». За словами Кірєєва, докази свідчать про те, що підписання контрактів між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз» всупереч попереднім угодам Кабміну «відбулось виключно завдяки протиправним та одноосібним діям Юлі Тимошенко».

Тимошенко каже, що в Україну повернулися сталінські репресії

Натомість Юлія Тимошенко назвала вирок становленням диктатури в країні. Вона закликала українців бути сильними і боротися, а також запевнила, що не припинить свою боротьбу ні на хвилину.

«Повернувся 37 рік. Всім треба бути сьогодні сильними. Ніякий вирок мене не зупинить. Ми будемо боротися і захищати моє чесне ім’я у європейському суді. В Україні ніхто не може покладатися на ті суди, які сьогодні працюють. Немає правосуддя і, на жаль, якщо ми не станемо на захист кожен свого життя і України, не буде і держави», – заявила Тимошенко.

А її адвокат Микола Сірий зазначив, що вирок є протиправним, таким що ґрунтується на сфабрикованих доказах і не враховує сучасних міжнародних правових норм.

«Суддя Кірєєв у своєму рішенні жодного разу не послався ані на Європейську енергетичну хартію, ані на правила Світової організації торгівлі, ані на широку договірну базу, яку має Україна з Європейським Союзом щодо імплементації законодавства ЄС на території України», – зазначив Сірий.

Позицію захисту Тимошенко ігнорували – адвокати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Янукович натякнув на можливу декриміналізацію статті Тимошенко?

Тим часом Президент Віктор Янукович відреагував на ухвалення вироку Тимошенко. Він відзначив, що рішення судді Кірєєва ґрунтується на застарілій, ще радянській статті Кримінального кодексу.

«Це, безумовно, прикрий випадок, який перешкоджає європейській інтеграції України. Він викликає занепокоєння у Європейському Союзі. І я хочу сказати, що ми добре розуміємо, чому це так. Попереду ще апеляційний суд. Яке він прийме рішення і в рамках якого законодавства він буде приймати це рішення – це буде мати велике значення», – сказав Янукович.

Не зрікся своїх свідчень у суді колишній Президент Віктор Ющенко. В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він сказав, що вирок є наслідком дій Юлії Тимошенко, які суперечили національним інтересам. А народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник заявив Радіо Свобода, що рішення суду щодо Тимошенко має стати повчальним прикладом для чиновників усіх рівнів.

На Хрещатику відбулися сутички, є постраждалі

Протести й сутички з міліцією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прихильники ж Юлії Тимошенко, яких біля Печерського суду зібралося не менше ніж 5 тисяч, на вирок відреагували спробою прорвати міліцейські кордони й потрапити до двору Печерського суду. Це не вдалося, адже за повідомленням МВС, на забезпечення правопорядку в центрі Києва було надіслано понад 4 тисячі міліціонерів зі спецзасобами. Учасники акції протесту змінили тактику і перекрили рух транспорту на Хрещатику. Утім, бійці «Беркуту» швидко витіснили мітингувальників із проїжджої частини.

За повідомленням прес-служби Київського управління МВС, у вівторок біля Печерського суду Києва було затримано 12 громадян, у тому числі 5 активісток жіночого руху Femen.

«Фемен» – проти і Януковича, і Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Також Радіо Свобода стало відомо, що під час заворушень на Хрещатику отримала травми дівчина. Бійці «Беркуту» зачепили сцену з драбиною, на якій стояли люди. Дівчина віком близько 18 років впала разом із драбиною на спину. Опозиційні депутати висловили припущення, що дівчина дістала щонайменше травму хребта. Постраждалу забрала «швидка допомога».

Після того, як Юлію Тимошенко вивезли до Лук’янівського слідчого ізолятора, сутички на Хрещатику припинилися. Її прихильники кажуть, що не збираються зупиняти свою акцію протесту біля Печерського суду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG