Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: кримські татари шукають конструктивного діалогу зі владою


Мустафа Джемілєв у студії Радіо Свобода
Мустафа Джемілєв у студії Радіо Свобода

Прага – Кримські татари не хочуть шантажувати Україну, а міжнародна конференція їм потрібна для допомоги українському уряду у вирішенні кримськотатарських проблем. Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив у Празі на «Форумі 2000», зібранні світових інтелектуалів під егідою колишнього чеського президент Вацлава Гавела. Після виступу на форумі Радіо Свобода запросило пана Джемілєва на розмову. А перше запитання стосувалося обвинувального вироку колишньому українському прем’єру Юлії Тимошенко.

– Неприємний сюрприз, я вам скажу, тому що я сподівався, що рішення буде трішки розумніше. Мене тут хвилює ось що: ми не ідеалізуємо Юлію Тимошенко. Хоча на президентських виборах ми її підтримали, нам вона видалась більш демократичною, більше орієнтованою на Європу, порівняно, скажімо, з Партією регіонів, із Януковичем. Я думаю, що під час роботи Прем’єр-міністром Юлія Тимошенко, напевне, здійснила якісь не зовсім правильні вчинки. Але вона діяла в межах тих повноважень, які їй дає Конституція. Стверджують, що вона нібито заподіяла шкоду інтересам України газовою угодою. Можливо, слід було вести переговори інакше, можливо, там можна було виторгувати інші умови, але відправляти за це до в’язниці? Наприклад, на мій погляд Харківські угоди про продовження перебування російського флоту ще на 20 років, можливо, наносить вдесятеро більшу шкоду інтересам України. Я так вважаю. І якщо прийде інша влада, то Януковича треба буде відправити за ґрати? Абсурд.

– Наскільки це рішення української влади покращить, чи, навпаки, ускладнить просування вашої, кримськотатарської справи? Адже ви намагаєтеся зібрати міжнародну громадську думку на проведення міжнародної конференції з проблем кримських татар.

– Річ у тім, що з приходом нової влади, можливо, через те, що ми «невірно голосували», ставлення влади до нас зовсім інше. Хоча мушу сказати, що попередні влади нас особливо не милували. Вони були переконані, що кримські татари в тих обставинах, у тому регіоні, де такий високий рівень ксенофобії, шовінізму, проросійського настрою, настрою, що може привести цей регіон у вир політичного екстремізму, кримські татари, які чітко відстоюють інтегральність України, є фактором стабільності. Тим більше, що кримські татари суворо дотримуються принципу ненасилля. Тому хоч якась, слабка, неефективна та все ж була підтримка від центральної влади. Зараз усе змінилося. Найважливіше, що не вирішується жодна проблема кримських татар. Державну участь у вирішенні соціальних проблем зведено нанівець.

– Вам закидають те, що ця конференція може бути спрямована проти України

– Ні. Ми відразу заявили про те, що дуже зацікавлені в тому, щоб Україна в цій конференції брала активну участь, оскільки наше завдання не створювати проблеми в Україні, а випрацювати такі рекомендації, до того ж за участі європейської громадськості, європейських держав, щоб допомогти Україні вирішити ту проблему, яку вона дістала у спадок від радянського режиму. Але тут, на жаль, існують різні тлумачення: намагаються представити справу таким чином, ніби кримські татари хочуть чинити тиск на Україну, шантажувати Україну у проведенні цього Міжнародного форуму. Хоча насправді у нас усе відкрито.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG