Доступність посилання

ТОП новини

Стів Джобс: не треба боятися бути не таким, як усі


Прага – Дев’ятнадцяте жовтня оголосили «Днем Стіва Джобса». Десятки тисяч співробітників американської корпорації Apple по всьому світу прощаються з легендарним її співзасновником. Церемонія почалася о 9-й вечора за київським часом на відкритому концертному майданчику, розташованому поблизу штаб-квартири провідного виробника смартфонів і комп’ютерної техніки в Купертіно (штат Каліфорнія).

У ці години підрозділи Apple, включаючи крамниці роздрібної торгівлі та центри технічної підтримки не працюють. Також у цей час не продають товари, замовлені через інтернет.

У той час як корпорація Apple призначила «День Джобса» на 19 жовтня, шанувальники електронної продукції Apple провели свій «День Джобса» 14 жовтня. Тоді, за ініціативою п’яти жінок із Атланти, до крамниць Apple прийшли люди в синіх джинсах і чорних водолазках, які він носив.

У ці дні багато хто в Америці згадує, що говорив Стів Джобс. Наприклад: «Бути найбагатшою людиною на цвинтарі не має для мене сенсу. А ось лягати ввечері в ліжко з думкою, що вдалося зробити щось хороше, – от що важливо для мене». Багато хто повторює слова Джобса про те, що не треба боятися «бути не таким, як усі».

Сім принципів успіху Джобса

Стів Джобс виробив для себе 7 принципів успіху. Перший: займайся улюбленою справою, що б не трапилося. Другий: став перед собою велику і абсолютно ясну мету. Третій: треба вміти говорити іншим, а головне і собі самому «ні». Іншими словами, треба вміти концентруватися на головному, на досягненні головної мети і в житті, і в роботі, оточувати себе тільки найкращими, найважливішими для тебе людьми. Простота в усьому. Наприклад, в одязі. Багато років тому Джобс вирішив щодня носити джинси і светр-«водолазку», щоб не витрачати час на думки про те, що сьогодні одягнути. Принцип четвертий: постійно навантажуй свій мозок, придумуючи щось нове. П’ятий принцип, особливо важливий для власників бізнесу: продавай не продукт, не товар, а мрію. Шостий: створюй в бізнесі особливу атмосферу, особливі відносини зі споживачем – дружні й невимушені. Сьомий, найважливіший: умій гарно подати свою ідею. Джобc не володів природним талантом переконувати людей, він виробив у собі це вміння.

Знаючи про свою серйозну хворобу, він сказав студентам у Стенфорді: «Розуміння, що я скоро помру, допомагало мені вдаватись до найбільш відповідальних рішень у житті, все інше – страх, гордість – втрачає сенс перед смертю».

«Ніхто не хоче вмирати. Навіть люди, які хочуть потрапити на небеса, не хочуть вмирати, щоб туди дістатися. І все ж смерть – останній пункт призначення для всіх нас. Ніхто ніколи не зміг уникнути її. І так це й повинно бути, бо смерть, напевно, є найкращим винаходом життя. Вона дає дорогу життю. Вона очищає старе, щоб звільнити місце для нового», – сказав Стівен Джобс.

Він помер 5 жовтня від раку у віці 56 років.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG