Доступність посилання

ТОП новини

У Росії звинувачують НАТО в убивстві Каддафі


Меморіальна дошка на честь вбитого лівійського лідера Муаммара Каддафі, Москва, 24 жовтня 2011 року
Меморіальна дошка на честь вбитого лівійського лідера Муаммара Каддафі, Москва, 24 жовтня 2011 року

Прага – У вівторок Муаммара Каддафі і його сина Мутассема таємно поховали в лівійській пустелі за розпорядженням нової влади Лівії. Захід розглядає скинення і смерть лівійського лідера як перемогу демократії над диктатором. Але Росія розцінює це як потенційно незаконне усунення її союзника. Ба більше, у Москві заявляють, що «мета місії НАТО в Лівії була – вбити Каддафі», і вимагають розслідування.

Хоча Національна перехідна рада Лівії заявила про готовність до розслідування обставин смерті Муаммара Каддафі і вже нібито виявлений вбивця заявив, що він не хотів вбивати Каддафі, все ж є незадоволені. І вони є не лише серед міжнародних правозахисників, які бояться ескалації кровопролиття в Лівії.

Найменше крахом режиму і смертю Каддафі задоволена Росія. Керівник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що лівійські повстанці порушили Женевську угоду, коли вбили Каддафі після захоплення його живим у його рідному місті Сірт 20 жовтня. Каддафі, за словами Лаврова, необхідно було розглядати як військовополоненого.

У розмові з журналістами у п’ятницю, 21 жовтня, Сергій Лавров звинуватив союз НАТО, літаки країн якого бомбили конвой лівійського диктатора, оскільки він намагався втекти з Сірта. Лавров сказав, що НАТО перевищив свій мандат, наданий ООН, і закликав до розслідування.

«Атака на наземні цілі, включно з конвоєм, не має у даному разі жодного стосунку до місії НАТО про безполітну зону. Тим більше, що у даному конкретному випадку не може навіть йти мова і про захист життів мирних громадян, бо цей конвой ні на кого не нападав», – зауважив російський міністр.

У Росії панує страх щодо намірів Заходу – Ґольц

Ці заяви Москви є далеко не першим проявом конфліктних стосунків між Росією і Заходом із приводу подій в Лівії. Москва з дуже великим небажанням погодилася у лютому на уповноваження НАТО в ООН на захист цивільних Лівії від військ Каддафі.

Росія мала до цього добрі стосунки з режимом лівійського лідера, які почалися ще в радянські часи. Кремль також боявся втратити угоди, укладені зі старим режимом. Розмір цих контрактів оцінюють у 10 мільярдів доларів.

Тепер чимало прокремлівських експертів заявляють із Москви, що «мета місії НАТО в Лівії була – убити Каддафі». Там бачать диктатора законним лідером, якого західні медіа, на їхню думку, демонізували і «показували як канібала».

Але є експерти, такі як, наприклад, Олександр Ґольц, військовий аналітик із Москви, які називають іншу причину невдоволення російської верхівки крахом режиму Каддафі.

«У Росії демократію трактують як керовану, і російські лідери дуже бояться, що Захід у якийсь момент організує й тут (в Росії) якусь «кольорову революцію», – зауважив Олександр Ґольц у коментарі Радіо Свобода.

У Державній думі Росії комуністи, жириновці та лівоцентристи хотіли навіть послати Лівії співчуття з приводу смерті Каддафі. Щоправда, правляча партія «Єдина Росія» заблокувала ухвалення такої постанови.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG