Доступність посилання

ТОП новини

Понад 20 тисяч косовських сербів просять надати їм громадянство Росії?


Белград – Серби з чотирьох районів на півночі Косова вже кілька місяців, точніше від кінця липня, блокують пропускні пункти на кордоні між Сербією й Косовом. У цьому вони мали підтримку Белграда. Однак останнім часом белградська влада вимагає від них призупинити блокаду. Адже Сербія перебуває під тиском міжнародного співтовариства, зокрема Євросоюзу.

Надання Сербії статусу кандидата на членство в Євросоюзі Брюссель обумовлює врегулюванням відносин між Белградом та Приштиною. Тоді як лідери косовських сербів виступають проти будь-яких угод між Сербією й Косовом і через те звернулися до Росії.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич пояснив, що йдеться не про намір емігрувати до Росії. Частина косовських сербів, за його словами, упевнена, що тільки Москва спроможна захистити їх від влади в Приштині та від насильства косовських албанців.

Рогозін: «Селіться за Урал!»

Посол Росії в Белграді Олександр Конузін заявив, що він, мовляв розуміє таку акцію, оскільки «Приштина односторонньо проголосила незалежність, але не створила мінімальні умови для нормального життя громадян».

Ще більша несподіванка надійшла з Брюсселя. Дмитро Рогозін, представник Російської Федерації в НАТО, як цитують його сербські ЗМІ, заявив, що «західний Сибір міг би бути ідеальною місцевістю для переселення косовських сербів». Він уточнив, що має на увазі територію на схід від Уралу й додав, що в Росії є великі демографічні проблеми та що «прибуття сербів було б справжнім скарбом». Вони б легко пристосувалися до середовища й так само легко знайшли б роботу, сказав Рогозін.

Посилаючись на «Комерсант» та інші російські газети, сербська преса пише, що російські закони не передбачають масового надання громадянства чужинцям та що Москва не хоче погіршувати відносини з Євросоюзом і НАТО.

Косовських сербів обманюють і свої, й чужі

Ситуація дуже неприємна для Белграда. Про це свідчить той факт, що журналістам сербського державного телебачення не вдалося знайти нікого з тих, що підписали звернення до Москви. Белградські оглядачі зазначають, що сербами на півночі дуже легко маніпулювати. Йдеться переважно про бідних та неосвічених людей, котрих їхні лідери та ЗМІ упродовж минулих двох десятиліть запевняли що Захід ненавидить сербів та що порятувати їх може лише православна Росія. Тому косовці на барикадах та протестах обов’язково піднімають портрети Путіна й Медведєва.

Частина сербської преси глузує з такої любові до Москви та з тих, хто забажав шукати порятунку в Сибіру. А ті, що не хочуть глузувати над чужим розпачем, кажуть, що ситуація дуже складна та що не можна очікувати раціональної поведінки від людей, котрих і свої, і чужі безліч разів обманули.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG