Доступність посилання

ТОП новини

Відомі росіяни створили «Лігу виборців»


Нова структура відмежовується від політики і ставить за мету контроль за чесністю виборів
Нова структура відмежовується від політики і ставить за мету контроль за чесністю виборів
Напередодні березневих президентських виборів у Росії з’явилася «Ліга виборців». Нова структура відмежовується від політики і ставить за мету ефективний контроль за чесністю проведення виборів. Серед засновників Ліги – відомі громадські й культурні діячі.

У списку засновників «Ліги виборців» письменники Борис Акунін та Людмила Улицька, рок-музикант Юрій Шевчук, телеведуча Тетяна Лазарєва, журналіст Леонід Парфьонов. На прес-конференції Парфьонов закликав дочок російського прем’єра Володимира Путіна розповісти батькові про те, як змінилися настрої користувачів інтернету в Росії за останні місяці.
Ілля Варламов
Ілля Варламов

Останні 10 років довіра до виборів повністю підірвана
Ілля Варламов
Ще один ініціатор громадської організації, відомий російський блогер і власник сайту «Рідус» Ілля Варламов пояснив Радіо Свобода: «Я в цьому беру участь тому, що дуже хочу, щоб у нашій країні, нарешті, були чесні й відкриті вибори, щоб люди довіряли їхнім результатам. Останні 10 років довіра до виборів повністю підірвана численними порушеннями і фальсифікаціями».

Це перша ініціатива критиків Кремля після різдвяних свят. Еколог та ще один співзасновник «Ліги виборців» Євгенія Чірікова вважає, що не можна більше гаяти час.

Не можна знову засинати
Євгенія Чірікова
«Нам дуже важливо не втратити той темп, який ми через свята, на жаль, трохи втратили. Не можна знову засинати – ми і так спали практично останні 10-15 років», – говорить активістка.

Близько 100 тисяч росіян зібралися у центрі Москви 24 грудня з протестом проти фальсифікацій на минулорічних парламентських виборах. Опозиція планує новий масовий мітинг на 4 лютого.

Реагуючи на протести, російський прем’єр і кандидат у президенти Володимир Путін пообіцяв встановити камери на виборчих дільницях. Крім цього, мають замінити майже третину співробітників виборчих дільниць.

Чому біла символіка?

Андрій Бузін – представник асоціації «Голос», яка теж дбає про чесність і прозорість виборів у Росії. Він вітає появу «Ліги виборців» і скептично ставиться до запевнень влади викорінити можливі порушення на президентських перегонах, зокрема оновивши склад виборчих комісій.
Дільничні комісії працюють під патронатом районних адміністрацій
Андрій Бузін

«Це стрілочники. Вони ніколи за власною ініціативою не фальсифікують вибори, такого не буває. Дільничні комісії працюють, тим більше в Москві, під патронатом районних адміністрацій. Ці звільнення, до речі, вже не перші», – зауважує спостерігач.

Новостворена «Ліга виборців» намагатиметься контролювати не лише те, що відбувається безпосередньо на виборчих дільницях у Росії, але й після виборів – як політики виконують свої обіцянки.

Символом нової структури має стати білий колір – білі значки, білі стрічки – як доказ відсутності особистих амбіцій і політиканства. Тому на прес-конференції нової організації у Москві на столі перед учасниками поруч з водою стояли ще й графини із молоком.

Матеріал на основі репортажів російської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG