Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама: Америка повернулася


Щорічне звернення до країни перед членами обох палат Конгресу стало фактично передвиборною промовою президента США
Щорічне звернення до країни перед членами обох палат Конгресу стало фактично передвиборною промовою президента США
Прага – Президент США Барак Обама у щорічному зверненні до країни перед членами обох палат Конгресу США у вівторок увечері виснув план підвищення рівня економічної справедливості і зайнятості американців. Президент також зупинився на зовнішньополітичних досягненнях, де, на його думку, проявилася провідна роль США у світі. Республіканці ж, як і очікувалося, холодно зустріли фактично передвиборну промову Обами, яка була, в основному, адресована пересічним американцям.

У промові Барак Обама насамперед звертався до середнього класу США, якому обіцяв зменшити несправедливість економічної нерівності з мільярдерами шляхом реформування податкового законодавства.
Америка, створена на віки, вимагає відповідальності від кожного
Барак Обама

«Давайте ніколи не забувати: мільйони американців, які вперто працюють і грають за правилами щодня, заслуговують на владу і фінансову систему, які працюють так само. Прийшов час застосувати рівні правила згори донизу: більше ніяких кредитів, ніяких винятків, ніяких відмовок. Америка, створена на віки, вимагає відповідальності від кожного», – сказав президент.

Розвиваючи свою тезу про необхідність більшої відповідальності багатих американців, Барак Обама запропонував: «Податкова реформа повинна бути проведена згідно з пропозицією Воррена Баффетта: якщо ви заробляєте понад один мільйон доларів на рік, то ви не повинні платити податку, меншого від 30 відсотків».

У нинішній передвиборній кампанії податкові проблеми є найбільш гострими. І Обама, на думку експертів, намагається тут з метою свого переобрання грати на невдоволенні виборців із середнього класу тим, що роблять фінансисти на Волл-стріт. Обама також повідомив, що триває розслідування зловживань у перебігу кредитування ризикованих позичок, що призвели до іпотечної кризи.

Обама: «Америка повернулася» як могутній гравець на світовій арені

Оголошуючи про успіхи Америки у світі, Обама наголосив, що ті, хто характеризує США як потугу, що втратила свою силу і свій вплив, «не знають, про що вони кажуть».

«Від коаліцій, які ми вибудували, щоб гарантувати безпеку ядерних матеріалів, до місій, очолюваних нами у боротьбі з голодом та хворобами, від ударів по наших ворогах до зростання сили нашого морального прикладу – Америка повернулася», – наголосив президент.

Обама наголосив на перемогах над терористичною мережею «Аль-Каїда», знищенні її лідера Усами бін Ладена, виході американців з Іраку та успіхах в Афганістані.

«Із цієї позиції сил ми почали згортати війну в Афганістані. Десять тисяч наших вояків уже пішли додому. Ще 23 тисячі піде звідти до кінця цього літа. Передача влади афганським силам триває. І ми будемо будувати стійке партнерство з Афганістаном таким чином, щоб він більше ніколи не був базою нападів на Америку», – додав керівник США.

Обама запевнив, що США не допустять ядерного озброєння Ірану, але попередив, що мирні засоби тут ще не вичерпані.

Чимало експертів не приховує скептицизму щодо промови Барака Обами. Адже його перебування при владі не зменшило бід американців, які потерпіли від іпотечної кризи й втратили свої житла, економіка США зростає дуже повільно, безробіття сягає 9 відсотків. Республіканці категорично не згодні з новими податковими ініціативами Обами і лякають, що це загрожує спадом ділової активності в США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG