Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства інформаційних технологій закликають Україну боротися з піратством


Міжнародна асоціація інтелектуальної власності пропонує погіршити показник України в рейтингу порушників авторських прав
Міжнародна асоціація інтелектуальної власності пропонує погіршити показник України в рейтингу порушників авторських прав
Київ – Міжнародна асоціація інтелектуальної власності пропонує погіршити показник України в рейтингу країн-порушників авторських прав. За даними компанії IDC, Україна за рівнем комп’ютерного піратства перебуває на сьомому місці в світі; майже на 90% українських комп’ютерів встановлене неліцензійне програмне забезпечення. Представники підприємств інформаційних технологій у вівторок вкотре закликали державу продуктивніше боротися з нелегальним змістом (так званим контентом) в інтернеті.

Питання розповсюдження цифрового контенту в iнтернеті в Україні практично не врегульоване, стверджує юридичний представник компанії Adobe Systems Inc. в Україні Павло Миколюк. Декілька років тому Україна вже зазнавала міжнародного осуду і навіть штрафних санкцій за масштабне виробництво нелегальних компакт-дисків. Тоді держава ухвалила низку відповідних законів, був навіть створений новий інститут держінспекторів з інтелектуальної власності.

Тепер Україна повинна знов адаптувати своє законодавство до сьогоднішніх умов ринку, зазначає Павло Миколюк.
Треба врегулювати – хто, яку відповідальність має нести за розповсюдження нелегального контенту в інтернеті
Павло Миколюк

«Я сподіваюся, що в Україні якнайшвидше буде впроваджена низка адекватних заходів. Найближчим часом треба врегулювати – хто, яку відповідальність має нести за розповсюдження нелегального контенту в інтернеті – відповідальність провайдерів, ресурсів, користувачів. Все це має бути врегульоване законодавством, щоб не було ніяких необґрунтованих претензій, нерозуміння дій правоохоронних органів з боку ресурсів чи користувачів», – сказав Миколюк.

Каральна і заохочувальна складові

Питання внесення змін до законодавства в цій сфері давно перезріло, сказав Радіо Свобода депутат від блоку Литвина Олег Зарубінський. Він є ініціатором законопроекту про зміни до Закону «Про авторські та суміжні права», який вже більше півтора року лежить у парламенті. За словами депутата, документ добросовісних користувачів захищатиме. Водночас ті, хто нелегально розповсюджуватиме контент в інтернеті, нестиме цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
Не каральна складова має бути головною, а заохочувальна, стимулююча
Олег Зарубінський

«Але не каральна складова має бути головною, хоча вона має бути присутня, а заохочувальна, стимулююча. Я дивлюся на проблему боротьби з піратством через призму поваги і заохочення інтелектуальних людей. Якщо вони бачитимуть, що хто завгодно може красти їхній інтелект, то прогресу не буде. Тому з піратством треба боротися усіма можливими методами», – вважає Зарубінський.

Економіка без інновацій

Поки що в Україні практично немає ефективних інструментів захисту інтелектуальної власності, вважає керівник відділу інтелектуальної власності Microsoft Ukraine Юрій Омельченко. Саме тому програмне забезпечення, яке створюють українці, в Україні ніхто не бачить. Адже працювати на внутрішній ринок, без можливості продати свій продукт за адекватну ціну, невигідно нікому, говорить Омельченко.
Інновації без захисту інтелектуальної власності, яка має створюватися безпосередньо в Україні, – неможливі!
Юрій Омельченко

«Треба чітко розуміти: побудувати конкурентоздатну економіку без інновацій – нереально, а інновації без захисту інтелектуальної власності, яка має створюватися безпосередньо в Україні, – теж неможливі! У Росії, наприклад, це розуміють. Там за 4 з половиною роки знизили рівень піратства з 85% до 66%. Це – нижче ніж середньоєвропейський рівень, тенденція до зниження продовжується».

За даними дослідження аналітичної компанії IDC, знизивши рівень комп’ютерного піратства на 10 відсотків до 2013 року, Україна наростить власний валовий внутрішній продукт на півмільярда доларів.

Наприкінці січня, коли міліція закрила веб-ресурс Ex.ua за звинуваченням у порушенні прав інтелектуальної власності, це призвело до акції протесту в інтернеті. За допомогою DDoS-атак були заблоковані сайти органів влади, включно з сайтами Президента, Кабінету Міністрів та МВС. Після того сайт розблокували, однак він працює тепер в обмеженому режимі.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG