Доступність посилання

ТОП новини

Проти Путіна оголені українки (світова преса)


А дипломати ЄС закликають українців проявити «політичну хоробрість», «мудрість», щоб «стати на якір у європейській родині»
А дипломати ЄС закликають українців проявити «політичну хоробрість», «мудрість», щоб «стати на якір у європейській родині»
Прага – Чимало світових видань вийшло з фотографіями українських дівчат на виборчій дільниці Володимира Путіна в Москві, у котрих на оголених грудях були написи «Путін-вор». У пресі також обговорюють відкритий лист п’яти міністрів закордонних справ ЄС: Польщі, Чехії, Швеції, Великої Британії, Німеччини, в якому дипломати констатують, що Україна поволі «скотилася» у продовж останніх двох років зі вразливої демократії до «політичних репресій». Тут дипломати ЄС закликають українців проявити «політичну хоробрість», «мудрість», щоб «стати на якір у європейській родині». Один із відомих на Заході авторів Річард Лур’є досить своєрідно оцінює російські президентські вибори і розкриття нібито спроби замаху на Путіна в українській Одесі. Цей дослідник прогнозує, що гра у змови, фарс, що його розіграли ФСБ і СБУ в Одесі, може обернутися трагедією для режиму Путіна вже у найближчому майбутньому.

У день виборів президента Росії в Москві 4 березня проти Володимира Путіна символічно, оголеними грудьми з написами «Путін-вор», «краду за Путіна», «голосували» три українки зі скандально відомої організації Femen. Сталося, це як інформує The Wall Street Journal, на виборчій дільниці Москви, де щойно голосував сам кандидат на президента. «Голе злодійство», чи не так хотіли заперечити оголені українки вже третьому поверненню Володимира Путіна до Кремля? – запитує відоме видання. Одна з оголених українок із Femen навіть намагалася вкрасти з дільниці урну з виборчим бюлетенем Путіна.

Чеська IDNES цитує речника Володимира Путіна, Дмитра Пєскова, який сказав журналістам про цей протест українок: «Молоді дурочки. Вони думають, що це романтично». Видання також зауважує, що отримавши свою частку слави, українки були заарештовані поліцією за порушення громадського порядку.

У відкритому листі міністри закордонних справ країн ЄС Карл Більдт (Швеція), Вільям Гейґ (Велика Британія), Карел Шварценберґ (Чехія), Радослав Сікорський (Польща) та Ґідо Вестервелле (Німеччина), що його оприлюднює також Intarnational Herald Tribune, наголошують, що «замість підписання між ЄС та Україною угоди про тіснішу співпрацю, ми вступили у новий, занодто довгий і болючий етап відносин». У березні 2007 року, коли між ЄС та Україною стартували переговори про укладення широшої угоди, Україна переживала піднесення свого демократичного розвитку, зауважують європейські дипломати. «Сьогодні ж ми – у глухому куті щодо процесу асоціації», – констатують 5 провідних міністрів закордонних справ ЄС стан відносин із Україною. І виною тут, як вказують європейські очільники, є «блокування стосунків діями України», точніше, діями влади Президента Януковича. «Причина такого стану проста: досягнення України за два минулі роки змусили нас піддати сумнівам наміри Києва стосовно базових цінностей, котрі б зміцнювали і угоду, і наші стосунки у ширшому розумінні», – наголошено у цьому листі. Замість просування України проголошеним Президентом Януковичем шляхом демократії, реформ, євроінтеграції, що віталося в ЄС, у Києві почали тиснути на ЗМІ, громадянське суспільство і перейшли до арештів діячів опозиції Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та судів над ними, що мали характер політичних розправ. «Ці досягнення несумісні зі власне європейським вибром України», – наголосили європейські дипломати у цьому відкритому листі. «Таким чином, – зазначили міністри закордонних справ п’яти провідних країн ЄС у цьому посланні, – з повною підставою можна заявити, що угоду про асоціацію було кинуто до в’язниці, а українське керівництво тримає ключ у себе». Тепер же Європа з надією очікує на парламентські вибори в жовтні цього року в Україні, котрі стануть «показовим іспитом на демократію», сказано у цьому листі. Європейські політики заявляють тут не лише про повну солідарність з демократичною Україною, а й закликають українців до «політичної хоробрості», «мудрості», що необхідні для успішного спускання «якоря України у гавані європейської родини народів».

Автор відомих у світі книг про Йосипа Сталіна, Андрія Сахарова дослідник Річард Лур’є пише на сторінках Moscow Times, що не виключає якоїсь «терористичної» ролі захоплених російським ФСБ та українською СБУ в Одесі змовників, із бомбами й планами терактів, і висловлює думку, що цих підозрюваних просто переорієнтували й «змусили зізнатися у підготовці змови проти Путіна». «Ця темна справа, ймовірно, так і залишиться нез’ясованою», – вважає Лур’є. Але, на його думку, сам Путін ризикує вже у новій-старій ролі президента після 2012 року, накликати на себе реальні спроби «вбивства» у випадку «нездатності зрозуміти нову ситуацію в Росії та відсутності реальної політики Кремля щодо зняття поляризації і наростаючого напруження в суспільстві». «Інцидент в Одесі, – пише Лур’є, – стане історичною дрібницею, якщо Путін зможе вирішити вибуховий компроміс у соціальному й політичному житті Росії». Але в разі нездатності Путіна зробити правильні кроки, все може перетворитися на повторення у 21-му столітті сценаріїв царської Росії 19-го століття, коли російські ж терористи не без успіху «полювали» на своїх монархів, як це сталося 1 березня 1881 року, коли народовольці вбили Олександра Другого.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG