Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Пакистану вимагає від уряду дій проти президента


Верховний суд Пакистану наказав сьогодні урядові країни звернутися до Швейцарії з проханням поновити стару корупційну справу проти нинішнього президента Асіфа Алі Зардарі.

Суд дав урядові два тижні на виконання цієї вимоги.

Ця справа вже призвела минулого місяця до того, що Верховний суд Пакистану звинуватив прем’єр-міністра країни Юсафа Разу Ґілані в неповазі до правосуддя. Неповага полягала саме в тому, що уряд Пакистану всупереч попередній вимозі Верховного суду не домагався поновлення в Швейцарії справи проти президента.

Ґілані не визнає себе винним і заявляє, що справа проти нього політично мотивована, а Зардарі як голова держави має імунітет від судового переслідування, тому уряд і не став вимагати поновлення справи проти нього. Але він не раз обіцяв надалі виконувати рішення Верховного суду.

Зардарі теж заперечує як політично мотивовані звинувачення в корупції, які свого часу висунули проти нього в Швейцарії, заявляючи, що він відмивав хабарі через швейцарські банки. Звинувачення стосуються 1990-х років, коли його дружина, небіжчиця Беназір Бгутто була прем’єр-міністром Пакистану.

Справу в Швейцарії закрили, коли 2007 року попередній президент Пакистану генерал Первез Мушарраф видав указ про амністію для великого кола політиків та урядовців, звинувачуваних у корупції. 2009 року Верховний суд Пакистану скасував цей указ, але на той час Зардарі вже став президентом.

Прихильники Ґілані і Зардарі непокояться, що справи проти цих чільних цивільних політиків Пакистану можуть призвести до нового посилення впливу пакистанських військових.
XS
SM
MD
LG