Доступність посилання

ТОП новини

Пан Ґі Мун: ООН не змогла б упоратися з ситуацією в Кот-д'Івуарі без українських миротворців


ООН не змогла б упоратися з ситуацією в Кот-д'Івуарі без допомоги українських миротворців, заявив учора Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, про що сьогодні повідомляють українські агентства.

«Ми мали виступити на захист цивільного населення відповідно до мандату Ради безпеки. І ми так вчинили. Але ми не змогли б упоратися з ситуацією без вкладу однієї країни – України, яка надала нам три бойові вертольоти у найважчий момент», – сказав Пан Ґі Мун.

Генсекретар ООН нагадав, що демократичні перетворення в Кот-д'Івуарі розпочалися в грудні 2010 року, коли незалежна виборча комісія оголосила, що під час вільних, справедливих, транспарентних і демократичних виборів у Кот-д'Івуарі переміг лідер опозиції Алассан Уаттара. Однак колишній президент Лоран Ґбаґбо відмовився визнати ці результати і віддати кермо влади своєму наступникові.

За словами Пан Ґі Муна, з допомогою українських вертольотів і підтримки французьких сил вдалося нейтралізувати важке озброєння, яке могло бути використано проти населення Кот-д'Івуару і миротворців ООН.

На початку 2011 року близько 40 українських миротворців із 56-го окремого вертолітного загону Збройних сил України у складі Місії ООН у сусідній Ліберії взяли участь у повітряному забезпеченні діяльності Операції ООН у Кот-д’івуарі за умов фактичної громадянської війни в цій країні між прихильниками новообраного і попереднього президентів.
XS
SM
MD
LG