Доступність посилання

ТОП новини

Американський суд остаточно відхилив позов Луценка до керівництва Генпрокуратури


Луценко просив суд визнати його справу політично вмотивованою
Луценко просив суд визнати його справу політично вмотивованою
Федеральний суд округу Колумбія (США) остаточно відхилив позов колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до Генерального прокурора України Віктора Пшонки та його підлеглих. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

У рішенні окружного судді США Коллін Коллар-Котеллі від 26 березня йдеться про те, що суд відмовив колишньому міністрові в клопотанні про перегляд справи, бо визнав необґрунтованими надані Луценком аргументи.

23 лютого 2012 року Федеральний суд округу Колумбія вже відхиляв позов Юрія Луценка до Генпрокурора Віктора Пшонки та його підлеглих після того, як позивач порушив два рішення цього суду, а отримавши «справедливу можливість» виконати їх, усе ж не надав необхідних документів, щоб здійснювати обвинувачення у своїй справі. Але Луценко звернувся з клопотанням переглянути це рішення.

Наприкінці січня цього року Юрій Луценко направив до Федерального суду округу Колумбія позов проти керівництва Генеральної прокуратури України. Колишній міністр просив визнати його кримінальне переслідування незаконним, а також політично мотивованим. Серед відповідачів – Генпрокурор України Віктор Пшонка, його перший заступник Ренат Кузьмін, а також слідчий відомства Сергій Войченко та представник держобвинувачення Євген Зінченко.

Як мовилося в позові, Луценко також домагався відшкодування шкоди, якої завдали йому ці особи, порушивши його засадничі права людини, визначені міжнародним правом, серед того право на свободу від тривалого безпідставного утримання під вартою, а також застосувавши до нього жорстоке, нелюдське і принизливе ставлення. Суму позову не уточнювали.

Можливість такого цивільного позову іноземців проти іноземців в американських судах через такі порушення міжнародного права, як порушення прав людини, передбачена законодавством США.
XS
SM
MD
LG