Доступність посилання

ТОП новини

Януковича закликають виконати зобов’язання перед МВФ


Київ – США закликають Президента Віктора Януковича виконати зобов’язання, які Україна взяла перед МВФ. Представники ж влади кажуть про готовність до співпраці, зазначаючи, що для виконання реформ потрібен час. А опозиціонери висловлюють сумнів, що найближчим часом Київ отримає позику Міжнародного Валютного Фонду.

Задля отримання другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду у понад 15 мільярдів доларів, Україна має виконати зобов’язання щодо завершення низки реформ. Про це заявив американський сенатор Річард Лугар.

За його словами, Київ робить певні кроки у питаннях квот на експорт, випуску ПДВ-облігацій та відшкодування ПДВ. Ці кроки, зазначає Лугар, залучають закордонні інвестиції. Проте сенатор висловлює побоювання, що у разі, якщо ці реформи не будуть завершені, зросте тиск на Україну «з метою затримки надання кредиту МВФ».

Представники ж влади заявляють, що більшість умов МВФ були виконані, й підтверджують готовність завершити початі реформи.

Ми виконуємо всі зобов’язання перед МВФ
Владислав Лук’янов
«Ми підтверджуємо, що ми виконуємо всі зобов’язання перед МВФ, – каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. – Була проведена серйозна реформа законодавства у багатьох галузях – це бюджетна галузь, податкова галузь, скасовано більше 20 податків, було спрощено систему співпраці бізнесу і уряду, погашено 30-мільярдну заборгованість ПДВ, яка залишилася від минулої команди».

Без кредиту гірше

Ще однією умовою МВФ задля отримання чергового траншу кредиту Україною, є підвищення ціни на газ для населення. Проте представники влади сподіваються, що це питання буде врегульовано після завершення газових переговорів із Росією.

Україні потрібно вирішити питання щодо газового договору
Владислав Лук’янов
«Ми ведемо складні переговори з росіянами щодо зміни умов поганого для України договору, – наголошує регіонал. – Україні потрібно вирішити питання щодо цього газового договору і чітко розмежувати всередині держави газ, який споживається населенням і газ, який використовується в економіці».

Утім, підвищення тарифів на газ для населення, про яке зараз багато говорять, є не головною умовою МВФ, каже Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики, б’ютівець Ігор Єресько.

Головна вимога МВФ стосується подолання корупції, підвищення пенсійного віку
Ігор Єресько
«Головна вимога МВФ стосується подолання корупції, підвищення пенсійного віку, ці зобов’язання стосуються банківської системи», – зазначає б’ютівець.

На переконання Ігоря Єреська, найближчим часом Україна навряд чи отримає черговий транш кредиту МВФ. Хоча, за його словами, ці гроші, зважаючи на бюджетний дефіцит та соціальні ініціативи Президента, необхідні. За словами ж Владислава Лук’янова, наразі потрібні не так гроші МВФ, як сама співпраця, що є позитивним сигналом для інвесторів у реальний сектор економіки.

На думку ж багатьох оглядачів, отримання кредиту МВФ не є критичним, проте без цих грошей, рефінансувати державні борги буде складно.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG