Доступність посилання

ТОП новини

Україна знову на порозі дефолту?


За ризиком дефолту Україна між Аргентиною і Грецією – агентство Bloomberg
За ризиком дефолту Україна між Аргентиною і Грецією – агентство Bloomberg
Київ – Переговори з Росією щодо ціни на газ підвищили кредитні ризики України. Через відмову Президента Віктора Януковича підвищувати газові тарифи МВФ не ухвалив рішення про надання Україні чергового траншу кредиту. Закордонні інвестори стурбовані зростаючим боргом держави і передрікають країні дефолт. Такий ризик, за даними агентства Bloomberg виріс вище за аналогічний показник Аргентини. Випереджає Україну за ймовірністю дефолту лише Греція.

Здатність України виплатити майже 12 мільярдів доларів зовнішніх боргів у 2012 році поставлена під сумнів, агентством Bloomberg.

«Тоді, як Україна стоїть на порозі збільшення дефіциту платіжного балансу, уповільнення економічного зростання та обмеження доступу до світових ринків капіталу, Президент Віктор Янукович відмовився підвищувати тарифи на газ для населення, що було умовою відновлення співпраці з МВФ», – пише агентство.

Азаров: Ми повинні повністю перейти на вітчизняні матеріали

Водночас, уряд України прогнозує уповільнення зростання ВВП в 2012 році до 3,9 відсотка із 5,2 відсотка в 2011-му, у зв’язку з ризиками скорочення експорту в країни єврозони. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що для забезпечення платіжного балансу достатньо більше будувати і менше купувати за кордоном.
Будівництво здатне «тримати на плаву» нашу економіку
Микола Азаров

«Я взагалі переконаний, що, наприклад, будівництво здатне «тримати на плаву» нашу економіку в періоди, коли збут українських товарів за кордоном ускладнений. Тому ми ставимо завдання повернути докризові обсяги житлового будівництва – понад 10 мільйонів квадратних метрів на рік, збудувати і модернізувати понад тисячу об’єктів інфраструктури. Ми повинні повністю перейти на вітчизняні матеріали», – заявив Азаров.

Терьохін: Мінфін заплатить іноземним кредиторам, а чи заплатить вчителям?

Тим часом віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що Україна розраховує продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. При цьому урядовець зауважив, що навіть у разі зриву програми співпраці з МВФ Україна зможе знайти інші резерви для підтримки своєї економіки. Подібні заяви роблять й інші члени Кабміну, але вони не можуть підтвердити своїх слів цифрами, сказав Радіо Свобода перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, депутат від БЮТ Сергій Терьохін.
Є питання: якщо Мінфін заплатить іноземним кредиторам, то чи заплатить Мінфін українським вчителям?
Сергій Терьохін

«Було засідання фінансового комітету Верховної Ради, де був присутній міністр фінансів Валерій Хорошковський. Він запевнив, що Мінфін справиться з цими викликами і накопичить достатньо грошей, щоб розрахуватися по своїх зовнішніх зобов’язаннях. Але є питання: якщо Мінфін заплатить іноземним кредиторам, то чи заплатить Мінфін українським вчителям? На це, на жаль, відповіді ми не отримали», – наголосив Терьохін.

Якщо уряд тупо триматиме курс, то дефолт буде – Лановий

Влада в очікуванні парламентських виборів цього року боїться вирішувати питання тарифів та відпустити курс гривні, зазначив у коментарі для Радіо Свобода, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Якщо уряд не змінить своєї фінансової політики, то дочекається дефолту, сказав він.
Якщо уряд буде твердо тупо стояти на своїй позиції тримати курс, то дефолт буде
Володимир Лановий

«Ми робили величезні валютні вкладення в різні будівельні проекти не маючи жодної надії отримати доходи. Тепер є ризики, є нестача коштів, треба десь взяти валюту. Якщо уряд буде твердо тупо стояти на своїй позиції тримати курс, то дефолт буде, в цьому році мабуть буде. Уряд вважав, що це буде безкінечно: сьогодні треба десь взяти валюту – візьмемо позику, завтра треба валюту – візьмемо кошти з пенсійного фонду. Якби вони так не діяли, ніякого дефолту не виникало б», – зауважив Володимир Лановий.

За його словами, у разі оголошення суверенного дефолту є ризик зіткнутися з замороженими виплатами та зменшенням прибутків у будь-які галузі економіки. Утім, найбільше можуть постраждати малозабезпечені верстви населення, які отримують соціальні виплати з державного бюджету, адже бюджет може виявитися порожнім.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG