Доступність посилання

ТОП новини

За мерседес Лавриновича взялися депутати


Верховна Рада звернулася до Президента з проханням вирішити ситуацію щодо використання Міністерством юстиції України автомобіля, викраденого у Німеччині
Верховна Рада звернулася до Президента з проханням вирішити ситуацію щодо використання Міністерством юстиції України автомобіля, викраденого у Німеччині
Київ – Верховна Рада звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням вирішити ситуацію щодо використання Міністерством юстиції України автомобіля, викраденого у Німеччині. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Віктор Швець. На його думку, Президент повинен відреагувати, оскільки йдеться про міжнародний імідж України.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відреагував на чергове звернення щодо неправомірності використання міністром юстиції Олександром Лавриновичем автомобіля Мерседес GL 420, повідомив Радіо Свобода голова профільного комітету, депутат від БЮТ-Батьківщини Віктор Швець. Він нагадав, що автомобіль потрапив в Україну контрабандним шляхом.

«Комітет ухвалив рішення направити Президенту всю цю інформацію, а Президент нехай ухвалює рішення. Нехай або перевіряє те, що вже перевірено, ще раз, або нехай ухвалить якесь рішення, що відповідало б закону про боротьбу з корупцією і відносно того, що члени уряду не можуть таким чином дискредитувати Україну. Ця історія набула надзвичайно резонансного характеру в Німеччині», – заявив Швець.

Олександр Лавринович ще наприкінці 2011 року заявляв, що Мерседес GL 420 став власністю міністерства на законних підставах, а історія автомобіля, конфіскованого судом у контрабандистів, йому не відома.

Викрадені автомобілі зникають крізь шпарини у законодавстві – Решко

Проблема у тому, що наразі в Україні відсутній правовий механізм повернення автомобілів, викрадених у Європі, вважає голова агентства з повернення викрадених автомобілів, адвокат Стефан Решко.

Проблема полягає не у конкретному чиновнику, а у тому, що є дефекти роботи правоохоронної системи
Стефан Решко

«Гадаю, що проблема полягає тут не в конкретному чиновнику, тому чи іншому, а в тому, що є дефекти роботи правоохоронної системи, які дозволяють краденим автомобілям ставати власністю державних органів. Це не залежить від персоналій. Вони просто використовують цю ситуацію на користь собі», – зауважив Решко.

Через таку ситуацію Україна перетворилася на «чорну діру», в якій зникають навіть ті автомобілі, які знайдені, але так і не повернені законним власникам, додає Стефан Решко.

Закони є, але є й корупція – Олійник

Утім, на думку заступника голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутата від Партії регіонів Володимира Олійника, правовий механізм повернення таких авто чітко визначений українським законодавством.

«Процедура є, але є корупція, навмисне небажання, увійшовши у певний зговір, не виконувати рішення суду. Це є. Що робити? Думаю, що у цьому відношення слід задіяти інший механізм. Щоб приватні охоронні структури могли займатися поверненням викрадених автомобілів. Але не можна й знижувати рівень відповідальності державних виконавчих органів», – наголошує Олійник.

Мерседес-Бенц GL 420 (номер двигуна 019684 і номер кузова WDC1648281A522903), факт користування яким Олександр Лавринович визнав, перебуває у базі викрадених автомобілів Інтерполу.

Рішенням Ужгородського суду у листопаді 2010 року автомобіль був конфіскований у особи, засудженої за у контрабанду, легалізований на території України і переданий на користь держави. У квітні 2011 року машина була зареєстрована у ДАІ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG