Доступність посилання

ТОП новини

Газовий бум у США


Нью-Йорк – Видобуток газу у Сполучених Штатах Америки зростає. Відтак, це дає підстави говорити про зменшення залежності від імпортної нафти. А ця залежність упродовж багатьох десятиліть була чи не найбільш вразливим місцем американської економіки.

Багато районів у сільській місцевості перетворюються на індустріальні зони завдяки багатющим покладам сланцевого газу. Найновіша технологія дозволяє видобувати природний газ фактично з каміння. Відповідно, будуються нові хімічні заводи, оживає промисловість, підприємства, що прискорює вихід з рецесії.

Особливо великі поклади знайдено поблизу міста Чарльстон у Південній Кароліні. Там компанія Charleston Area Alliance споруджує завод для виробництва етилену з природного газу.

Ми наймаємо близько 2 тисяч будівельників для спорудження заводу, що забере десь два роки
Метью Баллард
«Ми наймаємо близько 2 тисяч будівельників для спорудження заводу, що забере десь два роки, – каже генеральний директор Charleston Area Alliance Метью Баллард. – А коли збудуємо і він запрацює, у нас буде створено кількасот нових робочих місць».

Нафтова компанія Shell планує будувати низку газопереробних заводів у Пенсільванії, Огайо, Західній Вірджинії. Нові газопереробні заводи будують попри той факт, що природний газ стає дедалі дешевшим.

Природний газ – на заміну нафти

Коли ціни природного газу падають надто швидко, ми зазвичай бачимо, як компанії консервують видобувну техніку і чекають, коли ціни знову підвищаться
Пітер Річчуті
«Історично, мав би спрацьовувати свого роду саморегулюючий механізм, – зазначає Пітер Річчуті, професор Тулейнського університету у Новому Орлеані, визнаний експерт у нафтогазовій сфері. – Коли ціни природного газу падають надто швидко, ми зазвичай бачимо, як компанії консервують видобувну техніку і чекають, коли ціни знову підвищаться. Це завжди давало потрібний ефект».

Але нині науковець спостерігає іншу тенденцію – використовувати природний газ там, де традиційно вживали нафту. На газ переводять теплові електростанції, що ж до запроектованих електростанцій, то всі вони поспіль розраховані на природний газ. Уздовж мережі швидкісних автострад будують нові заправні станції для вантажівок-трейлерів з газовими двигунами. Нову тенденцію підхоплюють власники невеличких будинків. Відмовляючись від надто дорогої нині солярки, вони опалюють свої хати природним газом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG