Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний конфлікт між Білоруссю і ЄС вичерпаний


Мінськ – У середу посли країн Євросоюзу, акредитовані в Білорусі, почали повертатися до Мінська після дипломатичного скандалу, який спалахнув у лютому цього року. Скандал був викликаний вимогою влади Білорусі до посла Польщі та представника Єврокомісії покинути територію країни для консультацій. У відповідь на це ЄС відкликав усіх своїх послів із Мінська. Після нещодавнього звільнення двох політв’язнів – Андрія Саннікова та Дмитра Бондаренка – з’явилася можливість врегулювати конфлікт.

У четвер до Мінська прибули посли Швеції, Польщі та Литви, до кінця тижня очікується приїзд керівників інших дипломатичних місій. Одночасно керівники білоруських дипломатичних представництв у Варшаві і Брюсселі, що їх Мінськ відкликав на початку скандалу, також повернулися на роботу.

Повернення послів до Мінська було солідарним рішенням ЄС, повідомив Радіо Свобода речник МЗС Литви Міндаугас Лашас, який підтвердив факт приїзду до Білорусі литовського посла Едмінаса Багдонаса.
Можемо тільки сподіватися на кроки Білорусі в напрямку покращення відносин із Євросоюзом. Першим з них могло б бути звільнення усіх політв’язнів та їх реабілітація
Міндаугас Лашас

«Це було загальне солідарне рішення Європейського Союзу з приводу повернення послів до Мінська до кінця цього тижня. Воно було ухвалене відомством Катрін Аштон... Зараз ми можемо тільки сподіватися на кроки Білорусі в напрямку покращення відносин із Євросоюзом. Ми надіємось, що з білоруської сторони будуть такі кроки, і першим з них могло б бути звільнення усіх політв’язнів та їх реабілітація», – зазначив Міндаугас Лашас.

Серед перших до Мінська прибув польський посол Лешек Шарепка, про це повідомив представник польського посольства Павел Марчук. Наприкінці лютого МЗС Білорусі виступило з вимогою до посла Польщі та представника Єврокомісії залишити територію Білорусі. Мінськ був обурений тиском ЄС з вимогою звільнити політв’язнів у Білорусі. На знак солідарності з послом Польщі та представником Єврокомісії Білорусь залишили посли всіх країн Євросоюзу. Після цього Рада ЄС запровадила економічні санкції проти наближених до президента Олександра Лукашенка олігархів та знову виступила з вимогою звільнення білоруських політв’язнів.

Попри жорстку риторику Мінськ пішов таки на поступки: екс-кандидата на виборах президента Андрія Саннікова та його довірену особу Дмитра Бондаренка у квітні було звільнено з тюрем.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський позитивно оцінив повернення польського посла до Мінська, назвавши це «ефектом європейської солідарності, яка подіяла на владу Білорусі і її остаточне рішення».
Ми можемо бути задоволені європейською солідарністю в цій справі, яка, як бачимо, є успішною
Радослав Сікорський

«Мені здається, що ми можемо бути задоволені європейською солідарністю в цій справі, яка, як бачимо, є успішною. Але важливішим за комфорт або місце перебування послів є стан відносин між Євросоюзом і Білоруссю. А він залежить від того, як Білорусь ставиться до своїх власних громадян», – зауважив Сікорський.

Він пов’язав повернення європейських послів із недавнім звільненням з білоруських в’язниць двох політв’язнів Андрія Саннікова і Дмитра Бондаренка.

Мінський політолог Андрій Федоров вважає, що таким чином дипломатичний конфлікт формально вичерпано.
Важко сказати, що хтось однозначно переміг, хтось програв
Андрій Федоров

«Тут важко сказати, що хтось однозначно переміг, хтось програв. Ми бачили, що двоє політв’язнів були звільнені і були зроблені натяки президента Лукашенка, що можуть бути звільнені інші перед 3 липня цього року . Якщо це буде дійсно так, то можна вважати, що певної мети досягнуто, і це можна вважати досягненням Євросоюзу».

За словами Андрія Федорова, затягуючи цей конфлікт, влада Білорусі продемонструвала електорату свою жорсткість і напевне буде доводити, що посли повернулися на її умовах.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG