Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликає розслідувати корупцію в Україні під час підготовки до Євро-2012 (світова преса)


Прага – Європейські газети оприлюднили слова вдячності Юлії Тимошенко західним політичним лідерам: «...за їхню солідарність з українською опозицією і нашою боротьбою за свободу, правосуддя і права людини та за намагання врятувати життя політв’язнів і мого життя». Західні аналітики також вважають малоймовірним, що Євро-2012 в Україні не відбудеться і зауважують, що низка країн Європи проти бойкоту футбольної першості континенту в Україні. Газети у світі також засвідчують, що хвиля вимог щодо звільнення українською владою Юлії Тимошенко наростає з кожним днем.

Лондонська The Telegraph виділяє зі звернення Юлії Тимошенко до західних політиків та громадськості слова про необхідність розслідування корупції під час підготовки урядом України Євро-2012. Окрім слів подяки західним лідерам за солідарність з українською опозицією та за їхнє опікування життям опозиціонерів i самої Юлії Тимошенко в ув’язненні, лідер БЮТ також закликає The Financial Action Task Force, відому міжурядову антикорупційну структуру, «включитися до громадського розслідування корупційних схем, які використовує нинішня влада в Україні для привласнення фінансових коштів, направлених на будівництво інфраструктури Євро-2012». Лондонське видання також інформує, що команда Тимошенко не закликає до загального бойкоту Євро-2012, але висловлює вдячність міжнародним лідерам, які проявляють підтримку лідеру опозиції, ігноруючи Євро-2012 лише з тієї причини, що протокол вимагав би зустрічі з Віктором Януковичем.

Американське аналітичне видання Stratfor зауважує у своєму аналітичному матеріалі, що напруження з приводу проведення Україною Євро-2012 є високим, й інформує про ступінь солідарності європейських країн щодо ймовірного скасування проведення Євро-2012 в українських містах. Експерти зі США вказують на «дуже малоймовірне перенесення футбольних матчів Євро-2012 з України». «УЄФА, міжнародні спонсори, сотні тисяч уболівальників, які вже запланували відвідини турніру, навряд чи підтримають бойкот», – йдеться в аналізі Stratfor. Окрім цього, наголошує видання зі США, кілька європейських країн, включно з Норвегією, Словаччиною, Італією, нещодавно висловилися проти бойкоту, і це свідчить, що бойкот Євро-2012 в Україні «не об’єднується в загальноєвропейському русі».

Хоча, як зауважує польська Gazeta Wyborcza, кількість політиків, діячів культури, журналістів, які вимагають від влади Президента Януковича в Києві звільнення Тимошенко з ув’язнення, наростає і сягає вже багатьох тисяч у самій лише Польщі. Так, свої підписи під листом редактора згаданого польського видання Адама Міхніка з вимогою звільнити Тимошенко вже поставили такі польські діячі, як колишній прем’єр Тадеуш Мазовецький, євродепутат Марек Сівец, кінодокументаліст Марцел Лозінський та тисячі інших поляків. На початок понеділка цей лист із вимогою про звільнення Юлії Тимошенко вже підписали понад 7 тисяч осіб.

Австрійська Der Standard цитує слова міністра внутрішніх справ Німеччини Ганса-Петера Фрідріха, який сподівається, що наростання наступними тижнями міжнародного тиску на владу в Києві і загроза бойкоту Євро-2012 можуть принести свої плоди у справі визволення Юлії Тимошенко та дотримання прав людини в Україні. Німецька влада, як інформує ця австрійська газета, веде цими днями активні переговори з представниками влади у Києві щодо перевезення Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG