Доступність посилання

ТОП новини

Луценка виправдають, але це справа часу – адвокат


Київ – Екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценкові не дадуть викликати свідків захисту, а його справу продовжать слухати без судового слідства – таке рішення ухвалив у вівторок Апеляційний суд Києва, в якому Луценко оскаржує свій вирок. Прокуратура називає таке рішення закономірним, тоді як захисники екс-міністра наголошують, що поновити слідство та переглянути вирок у цьому випадку вимагає практика Європейського суду з прав людини.

Восьмого травня – 500-й день перебування за ґратами колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого Печерський районний суд засудив до чотирьох з половиною років в’язниці за звинуваченням у зловживанні посадою. Цього ж дня Апеляційний суд Києва почав розглядати апеляцію Луценка на цей вирок.

Попередній розгляд апеляції колишнього міністра вів суддя Іван Рибак. Він дозволив журналістам бути присутніми на засіданні, але без права робити фото й відеозапис процесу.

Луценко: «Суддя Вовк ходив під статтею, за якою судив мене!»

Юрій Луценко разом зі своїми захисниками одразу ж виступив із клопотанням провести повторне судове слідство у його справі. Він назвав декілька підстав для цього.
Вирок Печерського суду не підтверджений жодним показом свідка або доказом, дослідженим на засіданнях
Юрій Луценко

«Вирок був винесений, по суті, незаконним складом суду. Коли тільки призначили Сергія Вовка на слухання моєї справи, я відразу вимагав його відводу з тієї причини, що він сам ходив під криміналом, за яким судив мене. Унікальний, напевно, випадок в українському судочинстві. У Вовка була ситуація: саджай або сядеш сам! – наголосив Юрій Луценко. – Друга позиція – те, що вирок Печерського суду не підтверджений жодним показом свідка або доказом, дослідженим на засіданнях».

Але головним аргументом, за словами Луценка, є те, що прокуратура отримала змогу викликати і допитати майже 150 свідків у його справі, а він – жодного.

Захисник Луценка Олексій Баганець також виступив із клопотанням про поновлення слідства, і додав, що збитки, яких нібито завдав МВС Юрій Луценко (ідеться про витрати на День міліції та пенсію його водію Леоніду Приступлюку), з власних коштів повністю відшкодували колишні колеги Юрія Луценка. Відтак, наголосив Баганець, у суду є підстави переглянути вирок.

Інший адвокат, Ігор Фомін, нагадав про обов’язкові до виконання рішення Європейського суду з прав людини, які передбачають перегляд вироку, якщо підсудний не зміг викликати й допитати свідків.

Суддя Іван Рибак пішов до нарадчої кімнати. Однак за дві години повернувся, і виголосив своє рішення: апеляцію розглянути, але без виклику свідків захисту, та без продовження судового слідства.

Апеляційному судові досліджувати докази не обов’язково – прокурор

Апеляційний суд Києва займається перевіркою вироку Печерського суду у справі Луценка, а не конкретних доказів, а відтак поновлення судового слідства тут не є обов’язковим, зазначив представник прокуратури Дмитро Лобань.

«Для цього суду досліджувати безпосередньо докази – не обов’язково. Апеляційний суд надає оцінку діям суду першої інстанції. Мені особисто позиція захисту видається суперечливою. Вони заявляють, що немає доказів вини Луценка, і водночас хочуть досліджувати нові докази!» – зауважив Лобань.

Представник прокуратури також висловив думку, що відшкодування збитків, за які засудили екс-міністра внутрішніх справ, не дають підстав переглядати вирок.
Факт сплати збитків після ухвалення рішення першої інстанції не є підставою для скасування вироку
Дмитро Лобань

«Сам факт сплати збитків після ухвалення рішення першої інстанції не є підставою для скасування вироку, бо на час рішення суду вони не були відшкодовані», – підсумував Дмитро Лобань.

Зі свого боку, адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін наголошує, що позиція захисту про порушення у Печерському суді є цілком аргументованою. Він заявив, що не сумнівається в тому, що Луценко отримає виправдувальний вирок, але зауважив при цьому, що це справа часу.

Апеляційний суд Києва розглядатиме справу Юрія Луценка по суті 15 травня.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG