Доступність посилання

ТОП новини

Луценка знову судять – за «справу Ющенка»


Коли Янукович сидітиме «за своє «Межигір’я» та інші розкрадання», лише тоді термін розшукових заходів щодо отруєння завершиться – Луценко
Коли Янукович сидітиме «за своє «Межигір’я» та інші розкрадання», лише тоді термін розшукових заходів щодо отруєння завершиться – Луценко
Київ – Печерський суд у понеділок відхилив усі клопотання Юрія Луценка, зокрема, щодо закриття справи про незаконне стеження за відсутністю події злочину. Екс-міністра та двох колишніх працівників МВС звинувачують у незаконному стеженні та прослуховуванні водія колишнього заступника голови СБУ в рамках справи про отруєння екс-Президента Віктора Ющенка. Обвинувачені своєї провини не визнають.

Під час попереднього суду над Юрієм Луценком справу про незаконні оперативно-розшукові заходи щодо Валентина Давиденка – водія колишнього заступника голови СБУ – виділили в окреме провадження. Тоді ж сам Валентин Давиденко заявив, що потерпілим себе не вважає і претензій до Юрія Луценка також не має.

Тепер судовий розгляд почався із того, що Юрій Луценко висловив відвід судді Ганні Медушевській. За його словами, найближчим часом Європейський суд із прав людини розгляне його скаргу про незаконний арешт. Суддя Медушевська входила до судової трійки, яка наприкінці лютого ухвалила попередній вирок Юрію Луценку – чотири роки позбавлення волі. І за її участі неодноразово відхилялися його клопотання про звільнення з-під арешту. Утім, суддя відхилила клопотання про відвід, а також – про те, щоб справу розглядала колегія суддів.

Екс-міністр запропонував порахувати

Крім Юрія Луценка, у здійсненні незаконних оперативно-розшукових заходів обвинувачують двох колишніх співробітників МВС – Олега Павленова і Володимира Тарасенка. Обвинувачені та їхні захисники виступили із клопотанням про закриття справи, оскільки, запевняють вони, у цій справі немає ані складу, ані події злочину.

За словами самого Юрія Луценка, окремої оперативно розшукової справи щодо водія колишнього заступника голови СБУ не порушувалося. А в рамках справи про отруєння Ющенка оперативно-розшукові заходи могли тривати впродовж 15 років.
Уже коли Янукович буде сидіти за своє «Межигір’я» та інші розкрадання, ця справа лише завершиться
Юрій Луценко

«Усі заходи проти громадянина Давиденка були законними, санкціонованими судом і Генпрокуратурою. І в жодному разі не можуть бути із простроченням термінів. Бо кожна нормальна людина в Україні може додати: 2007+15 = 2022. Уже коли Янукович буде сидіти за своє «Межигір’я» та інші розкрадання, ця справа лише завершиться», – зазначив Юрій Луценко.

Натомість представники обвинувачення наголосили, що рішення про закриття справи можна ухвалити лише дослідивши докази.

«Написано, – обурився у відповідь Юрій Луценко, посилаючись на Кримінально-процесуальний кодекс, – що суд на етапі попереднього розгляду має з’ясувати – чи немає підстав для закриття справи!.. Ну, що ще треба, щоб довести, що ці два молодики некомпетентні, брехливі і просто дурні?!»

Обвинувачення наполягає на «сукупності доказів»

Відтак суддя відхилила клопотання обвинувачених та захисту, призначивши наступне засідання на ранок 18 травня. Представник прокуратури Дмитро Лобань зазначив, що «судовий розгляд починається із підготовчої частини, а не з попереднього розгляду, як це намагався подати захист».

Коментуючи ситуацію, що сам Валентин Давиденко потерпілим себе не вважає, Дмитро Лобань зауважив, що «суд має проаналізувати усі докази в сукупності».

«Особиста позиція потерпілого має значення для суду, однак вона не є вирішальною», – наголосив представник обвинувачення.

Захисники Юрія Луценка сподіваються, що до 18 травня вже буде ухвалено рішення Європейського суду з прав людини, щодо незаконності арешту колишнього міністра внутрішніх справ. Тоді захист має намір знову заявити про відвід не лише судді, але й представників прокуратури, які наполягали на взятті Юрія Луценка під варту.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG