Доступність посилання

ТОП новини

Європейські посли відвідують Крим для запуску нових проектів


Жозе Мануел Пінту Тейшейра
Жозе Мануел Пінту Тейшейра
Сімферополь – Попри політичні складнощі у відносинах з Україною, Європейський Союз вкладає у Кримський півострів понад сім мільйонів євро. У вівторок посли низки європейських країн і голова представництва Єврокомісії у Києві презентують на Південному узбережжі Криму нову програму, спрямовану на реформування і розвиток курортно-туристичної сфери. Напередодні ввечері вони «запустили» новий проект «Залучення прямих іноземних інвестицій у Севастополь».

Посли і працівники посольств 11 європейських країн і голова Представництва Європейського Союзу в Україні посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра приїхали до Севастополя, щоб взяти участь у церемонії початку майже 2-мільйонного (у євро) проекту, спрямованого на сприяння залученню прямих іноземних інвестицій за допомогою розвитку невикористаного місцевого та регіонального потенціалу і створення нових можливостей, що сприятиме соціально-економічному розвитку Севастополя. Тривалість цього проекту – 2 роки, до травня 2014 року. Інший проект – «Диверсификація та підтримка туристичного сектору Криму», що його презентують 29 травня у південнобережному Ай-Данілі, триватиме 3 роки і його обсяги перевищують 5 мільйонів євро.

Для нас це величезний шанс. Це головна подія у туристичній галузі Криму за останні 2 десятиліття
Олександр Лієв
Міністр курортів і туризму автономної республіки Олександр Лієв сказав Радіо Свобода, що Крим уперше за останні 20 років обрав головним пріоритетом свого економічного розвитку туризм, а це вимагає досягнення етнополітичної злагоди і порозуміння, а також відповідних структурних реформ. За його словами, європейська спільнота помітила це бажання кримчан і підтримала такі зусилля. «Для нас це величезний шанс. Це головна подія у туристичній галузі Криму за останні два десятиліття», – вважає міністр.

Рекреаційно-туристична сфера Криму: реформування, розвиток і навчання

Олександр Лієв розповів, що підтримка Європейського Союзу дає можливість реформувати 3 компоненти рекреаційно-туристичної сфери півострова. Насамперед, це інституційні зміни – внесення правок у законодавчі акти, які стримують сьогодні сталий розвиток цієї галузі. Причому, це стосується не лише Криму, а й усієї України.

Другий компонент – інфраструктурні зміни. На кошти Євросоюзу кримський уряд зможе розробити цілу низку проектів розвитку місцевих курортів, під що відкриється можливість брати вигідні кредити в Європейському банку реконструкції і розвитку, або ж в інших світових фінансових установах, що зараз недоступно кримчанам.

І третє – підвищення рівня сервісу через навчання гостинності. Це те, – каже міністр Лієв, – чому кримчан ніколи і ніхто не вчив. «Упродовж 3 років майже 5 тисяч людей будуть залучені до навчання у сфері гостинності і пройдуть відповідну міжнародну сертифікацію», – зазначив Олександр Лієв.

За повідомленням Представництва Євросоюзу, згаданий проект спрямований на підвищення ефективності роботи виконавчих органів влади автономії у сфері туризму та суміжних галузях економіки. Зараз країни Євросоюзу в Криму підтримують реалізацію ще кількох подібних проектів, у тому числі – створення і функціонування Бахчисарайського туристичного інформаційного центру. Це було профінансовано урядом Чехії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG