Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти виявляє порушення чи тисне на ВНЗ?


Київ – Міністерство освіти та науки відкрило традиційну телефонну лінію «Екзаменаційна сесія». Завдяки їй усі охочі можуть повідомляти про факти поборів та порушень прав студентів, а також про інші проблеми, пов’язані з перебігом «сесійного періоду» у вишах. У міністерстві запевняють про ефективність такого зв’язку. Однак не всі студенти знають про лінію, а деякі експерти вбачають у ній механізм контролю над опозиційними до Міносвіти вишами.

Минулого тижня декан факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та його заступник з виховної роботи втратили посади через скарги студентів щодо організації фуршетів для викладачів під час складання сесії.

Про такі університетські побори вся країна дізналася завдяки Дарині Савченко – одній зі студенток факультету психології. За її словами, вирішити питання допомогла громадська організація «Пряма дія», куди звернулись студенти. До керівництва ж вишу, за словами дівчини, вони довіри давно не мають, а про гарячу лінію Міносвіти «Екзаменаційна сесія» ніхто не чув.
«Ми запитували людей, які пов’язані з освітою порадити контакти людей, які б допомогли нам вирішити ситуацію. Вони нам не повідомили про гарячу лінію. Напевно, повідомляти про неї слід більш активно, щоб студент спочатку думав про неї, а потім про інші канали», – зазначає Дарина Савченко.

Завдяки «гарячій лінії» Міносвіти тисне на виші – депутат

Натомість начальник відділу моніторингу вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко наголошує на популярності гарячої лінії «Екзаменаційна сесія». За його словами, завдяки їй минулого року зі скаргами та запитаннями щодо перебігу зимової та літньої екзаменаційних сесій до Міністерства звернулося близько двох тисяч осіб. То ж, зазначає він, у такий спосіб забезпечується «прозорість сесійного періоду», а також «поінформованість Міністерства щодо загального стану справ у вишах».

За ці дні було декілька звернень щодо вимагання коштів додаткових за видачу дипломів
Микола Фоменко
«За ці дні було декілька звернень щодо вимагання коштів додаткових за видачу дипломів. Розбиралися з Одеським національним університетом імені Мечникова, що збирають кошти у сумі 86 гривень за кожен диплом, хоча державна вартість – 37 гривень 44 копійки. Прислав ректор пояснення, що ніякі додаткові кошти з випускників університету не збиралися. Але факт був, і ми зобов’язані були його перевірити», – говорить Микола Фоменко.

На думку члена парламентського комітету з питань науки та освіти, депутата від «НУ-НС» Олеся Донія, освітні проблеми така гаряча лінія не вирішує, однак щороку допомагає звітувати Міністерству, а також контролювати опозиційні до себе виші.

Іде намагання поставити під абсолютний контроль університети, добити повністю і так їх хитку автономію
Олесь Доній
«Іде намагання поставити під абсолютний контроль університети, добити повністю і так їх хитку автономію. Такі дзвоники (навіть підроблені) можуть використовуватися для розправи з тими ректорами, які не подобаються, тими, хто досі не абсолютно контрольований міністерством», – наголошує депутат.

За словами Донія, виші мають самі контролювати освітні проблеми і не переслідувати студентів, які про них повідомляють.

Гаряча лінія «Екзаменаційна сесія» функціонує понад 10 років. Як зазначають у Міністерстві, нею користуються як студенти, так і викладачі. Окрім проблем, пов’язаних із заліками та іспитами, зокрема, державними, їх турбують питання випуску та вступу до вишів. Водночас, скарги щодо поборів під час складання сесій, за даними Міносвіти, поодинокі. Тут зазначають, що на всі звернення реагують миттєво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG