Доступність посилання

ТОП новини

До висилки сирійських дипломатів приєднуються Туреччина й Японія


Туреччина і Японія оголосили сьогодні, що теж видворяють голів сирійських дипломатичних представництв на протест проти масового вбивства цивільних у регіоні Хула в Сирії і тим приєднуються до скоординованого кроку низки країн із метою посилити тиск на сирійську владу.

При цьому Туреччина наказала залишити країну всім дипломатичним працівникам сирійського посольства, заявивши, що «не може змовчати і не відповісти» на «злочин проти людяності», як в Анкарі назвали вбивство 108 людей у Хулі минулої п’ятниці.

Учора про видворення чільних сирійських дипломатів – послів чи тимчасових повірених у справах – скоординовано оголосили Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Канада й Австралія. До протесту приєдналися також Швейцарія, Нідерланди і Болгарія.

Туреччина, яка має з Сирією спільний понад 900-кілометровий кордон, раніше була союзником авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, але після початку масового придушення протестів проти його влади минулого року стала різко критикувати його владу й закликати посилити міжнародні зусилля, щоб знайти вихід із сирійської кризи. Турецьке керівництво, зокрема, запровадило санкції проти режиму Асада, а також закликало його подати у відставку. Туреччина також закрила своє посольство в Сирії.

«Різанина в Хулі», як називають інцидент, сталася минулої п’ятниці, коли в регіоні Хула в провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл, були вбиті не менш як 108 мирних людей, серед яких 49 дітей і 34 жінки. Дамаск звинувачує в різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляє про свою непричетність. Свідки заявляють, що люди гинули від обстрілу урядових військ, а масові вбивства вчинило проурядове ополчення, відоме як «шабіха», що дослівно означає «привиди», а переносно «розбишаки» чи «головорізи». Рада безпеки ООН засудила за цей інцидент у першу чергу владу Сирії.
XS
SM
MD
LG