Доступність посилання

ТОП новини

Росія критикує видворення сирійських дипломатів


Міністерство закордонних справ Росії заявило сьогодні, що вважає висилку сирійських послів та інших дипломатів зі столиць провідних західних країн «контрпродуктивним кроком». У Москві вважають, що таким чином ці країни перекривають найважливіші канали впливу на владу Сирії, якими її, за словами речника МЗС Росії, можна «заохочувати» її виконати мирний план.

Учора й сьогодні ціла низка держав світу оголосила про скоординований крок – видворення чільних сирійських дипломатів, послів чи тимчасових повірених у справах або й усього дипломатичного персоналу. До них відтак приєднуються інші держави, перелік яких весь час зростає.

Наразі повідомляють, що на такий крок цими днями пішли Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Канада, Австралія, Швейцарія, Нідерланди, Болгарія, Туреччина і Японія.

Вони зробили це з метою посилити тиск на сирійську владу і на протест проти масового вбивства цивільних у регіоні Хула в Сирії.

«Різанина в Хулі», як називають інцидент, сталася минулої п’ятниці, коли в регіоні Хула в провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл, були вбиті не менш як 108 мирних людей, серед яких 49 дітей і 34 жінки. Дамаск звинувачує в різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляє про свою непричетність. Свідки заявляють, що люди гинули від обстрілу урядових військ, а масові вбивства вчинило проурядове ополчення, відоме як «шабіха», що дослівно означає «привиди», а переносно «розбишаки» чи «головорізи». Рада безпеки ООН засудила за цей інцидент у першу чергу владу Сирії.
XS
SM
MD
LG