Доступність посилання

ТОП новини

США не застосує суворих санкцій проти влади Януковича – експерт


Київ – Майже немає шансів на ухвалення резолюції Конгресу США щодо заборони на в’їзд до США Президентові Віктору Януковичу, Генеральному прокурору Віктору Пшонці та урядовцям, які причетні до ув’язнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко, вважають українські експерти. Утім, в опозиції запевняють, що документ буде підтриманий, а наслідками цього стануть ще й фінансові санкції щодо представників української влади та їхнього оточення. Відтак, у «БЮТ-Батьківщині» склали і надіслали до Конгресу розширений поіменний список 54 посадовців, яким просять обмежити пересування за межами України. До переліку, крім Президента, урядовців та прокурорів також потрапили члени інспекційної комісії НАК «Нафтогаз України», які проводили експертизи у справі Юлії Тимошенко.

Опозиція розраховує на те, що список тих посадовців, кому просять заборонити в’їзд у США, буде долучений до резолюції американського сенатора Джеймса Інгафа.

За словами заступника голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрія Шкіля, ухвалення документа означатиме для представників української влади, крім заборони на в’їзд, ще низку санкцій.
Це буде широкомасштабне застосування санкцій, якщо конгрес підтримає цю резолюцію
Андрій Шкіль

«Це закриття банківських рахунків, припинення будь-якого руху коштів означених осіб, їхнього кола, родин та близьких. Це процедура, яка тягне за собою дуже неприємні наслідки тому, що світ зараз відкритий. Існує така структура як FATF, є структури, які контролюють обіг коштів. Якщо вони використовуються для того, щоб згорнути демократичні процеси, чи здобуті злочинним шляхом, то дуже коротка розмова з приводу власників цих коштів. Це буде широкомасштабне застосування санкцій, якщо конгрес підтримає цю резолюцію», – заявив Шкіль.

Утім, навіть, якщо Конгрес не ухвалить резолюції, то вже сам процес розгляду ще раз покаже українській владі ставлення до неї у західному світі, зауважив Андрій Шкіль.

До США звернулися політичні невдахи – Чечетов

Єдиний можливий ефект від звернень опозиції до Конгресу США – це втрата власних виборців, зазначає заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
Парламентські вибори будуть вироком народу щодо політичних невдах, які поливали брудом країну
Михайло Чечетов

«Будь-який народ позитивно сприймає тих політиків, які у середині країни борються за права людей, проти корупції та інших недоліків, не виносячи проблем назовні з метою компрометації своєї країни. Тому, доки у парламенті будуть такі політичні невдахи, яких в іншій країни зневажили би, такою буде й Україна. Тому я гадаю, що парламентські вибори будуть вироком народу щодо політичних невдах, які поливали брудом країну», – сказав Чечетов.

Результат буде лише психологічний – Фесенко

У свою чергу політолог Володимир Фесенко нагадав, що звернення демократичних сил тоталітарних країн до міжнародної спільноти є поширеною практикою. Він також зазначив, що такі дії української опозиції не зменшать кількості її прихильників.
Це метод психологічного тиску на тих, хто причетний до справи Тимошенко
Володимир Фесенко

«Це метод психологічного тиску на тих, хто причетний до справи Тимошенко. Я не думаю, що будуть тяжкі санкції з боку США, тому що застосування таких санкцій, які є в резолюції одного з сенаторів – це фактично поразка США у боротьбі за Україну. Це просто згортання стосунків між США та Україною. Тому для БЮТ – це демонстративна акція. Тут є і передвиборне навантаження, але результат буде лише психологічний», – відзначив Фесенко.

На думку Володимира Фесенка, жорсткі санкції щодо України з боку США остаточно закріплять політичний вплив Росії на Україну. Крім того, політолог зауважив, що міжнародний тиск мало впливає на Віктора Януковича, а відтак слід шукати більш дієвих методів.

Тим часом Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що вважає «прямим втручанням» ініціативу в американському конгресі про заборону на в’їзд у США йому і Президенту України Віктору Януковичу через справу екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Він також відзначив, що не розуміє навіщо комусь потрібне таке рішення, і чому його мають кудись не пускати. Також Пшонка висловив упевненість, що це питання навмисно політизують, щоб Тимошенко могла уникнути інших кримінальних справ.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG