Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Іран обговорити збагачення урану


Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції під час Глобального протитрерористичного форуму в Стамбулі 7 червня 2012 року
Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції під час Глобального протитрерористичного форуму в Стамбулі 7 червня 2012 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала сьогодні Іран бути готовим на майбутніх переговорах про його ядерну програму «здійснити конкретні кроки», зокрема, припинити збагачення урану до 20-відсоткового рівня.

Виступаючи в Стамбулі в Туреччині на міжнародній протитерористичній конференції, вона наголосила, що саме питання про 20-відсоткове збагачення урану буде головним на черговому колі переговорів Ірану на ядерну тематику з шістьма з провідних держав світу 18–19 червня в Москві.

Ідеться про так звану групу P5+1, тобто п’ять постійних членів Ради безпеки ООН (США, Велику Британію, Францію, Росію й Китай) та Німеччину.

Крім того, окремі переговори з Іраном веде Міжнародне агентство з атомної енергії.

Іран створив власне виробництво збагаченого до рівня 20 відсотків урану для свого дослідницького медичного реактора і відмовляється отримувати його з-за кордону в обмін на повну відмову від власного збагачення. Наявність технологій збагачення урану до 20 відсотків дає змогу збагачувати його й до вищих рівнів, потрібних для створення ядерної зброї.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.
XS
SM
MD
LG