Доступність посилання

ТОП новини

США: безпілотні літаки у війні з тероризмом


Нью-Йорк – У боротьбі Сполучених Штатів з міжнародним тероризмом головною зброєю стали маленькі літаки-безпілотники. Вони відомі своєю здатністю здобувати розвідувальні дані, знищувати ворожі об’єкти точними ракетними ударами, особливо на території таких держав, як Пакистан та Ємен. Днями, наприклад, ракета з безпілотника знищила у Єемені одного з лідерів терористичної мережі «Аль-Каїда». Однак правники зазначають, що поки що на міждержавному рівні не існує ані юридичного підгрунтя, ані дипломатичної домовленості щодо застосування безпілотників.

Сполучені Штати лідирують у світі щодо виробництва і розгортання маленьких безпілотних розвідників, здатних завдавати ракетні удари по індивідуальних цілях. Відомо, що принаймні 60 держав мають власні версії цієї нової зброї. Джон Бреннан, радник Президента Барака Обами з питань боротьби з тероризмом, виступаючи у Вашингтоні, пояснив позицію Сполучених Штатів щодо можливого застосування нової зброї іншими державами.

Якщо ми бажаємо, щоб інші держави застосовували ці технології з відповідальністю, ми мусимо користуватися цими технологіями відповідально
Джон Бреннан
«Президент Обама, як і ми у його команді з національної безпеки, добре усвідомлюємо, що коли наша держава використовує цю технологію, вона створює прецеденти, що їх можуть застосовувати інші держави, – наголосив Бреннан. – Якщо ми бажаємо, щоб інші держави застосовували ці технології з відповідальністю, ми мусимо користуватися цими технологіями відповідально».

Інструмент протитерорстичної «хірургії»

Білий дім вирішив, зі слів Джона Бреннана, що Сполучені Штати можуть здійснювати ракетні удари по терористах з метою запобігання їхнім атакам і вбивствам американців. За його словами, немає у міжнародних законах заборони таких методів.

З іншого боку, правник Джон Беллінджер, колишній радник державного департаменту в адміністрації президента Джорджа Буша зауважує, що почастішання ударів безпілотниками може викликати тривогу.

Адміністрацію Обами дедалі більше непокоїть, що їх можуть звинуватити у порушенні міжнародного законодавства
Джон Беллінджер
«Ми бачимо, – каже він, – що адміністрацію Обами дедалі більше непокоїть, що їх можуть звинуватити у порушенні міжнародного законодавства, а ще більше вони переймаються майбутнім використанням безпілотників іншими державами».

Дискусія триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG