Доступність посилання

ТОП новини

США: чи скасують субсидії фермерам?


Нью-Йорк – У США Сенат – Верхня палата Конгресу – шукає шляхів зменшення бюджетного дефіциту. На цьому тижні обговорювали законопроект про субсидії фермерам. Його мета – прямі субсидії замінити страхуванням фермерів на випадок неврожаю або падіння оптових цін.

За існуючою федеральною програмою підтримки, фермер отримує прямі виплати за кожен акр землі його ферми, навіть, якщо він засіває не всю площу і незалежно від того, який прибуток отримує від продажу врожаю на ринку.

Обсяг виплат встановлюють залежно від площі орної землі і від того, яке саме збіжжя фермер вирощує. Ця програма підтримки коштує платникам податків близько 5 мільярдів доларів щороку.

Високі ціни та хороші врожаї

Ларрі Сейлер – типовий фермер у сільськогосподарському штаті Айова. На площі 400 акрів (161 гектар) він вирощує кукурудзу і сою. Останні декілька років він вважає вельми успішними.

Ринкові ціни тримаються стабільно на рівні 25 центів за кілограм кукурудзяного зерна і 60 центів – за кіло бобів сої, тож Сейлер, як і багато інших фермерів Середнього Заходу Америки, має «рекордні прибутки», як він висловився у розмові з репортером телемережі PBS. Він, щоправда, скаржився на надто короткий період дощів у Айові, але загалом не ремствує.

Прямі платежі все одно мають закінчитися
Ларрі Сейлер
Щодо перспективи втратити тисячі доларів, якщо скасують субсидії, Ларрі Сейлер лише знизав плечима. «Прямі платежі все одно мають закінчитися. - каже він. - Отож, якщо законопроект мусить щось скорочувати, то це належить до тих речей, що їх, ймовірно, треба скорочувати», – зазначив він.

Можуть настати гірші часи

Кріс Пітерсен, президент Спілки фермерів Айови, каже, що було б наївно очікувати, що ринкові ціни завжди будуть високими.

Історія повторюється. Не знати, наскільки і як далеко піде зниження цін на кукурудзу й боби
Кріс Пітерсен
«Історія повторюється. Не знати, наскільки і як далеко піде зниження цін на кукурудзу й боби, – зауважує Пітерсен. – Воно вже починає знижуватись, тож може дійти до поганого стану речей знову.

На відміну від Середнього Заходу з його кукурудзою й соєю, де ціни більш-менш стабільні, на Півдні, де вирощують арахіс, ринкові ціни традиційно стрибають. Отож, на Півдні благополуччя фермерів подекуди залежить від державної підтримки.

Так чи інакше, але законодавці у Вашингтоні налаштовані досить рішуче. Сенатори підрахували, що скасування субсидій дасть бюджетові 23 мільярди доларів економії протягом наступних 10 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG