Доступність посилання

ТОП новини

Як Євро-2012 змінило українську міліцію


Київ – Українська міліція завдяки Євро-2012 стала набагато кращою, переконує директор цього футбольного турніру в Україні Маркіян Лубківський. Позитивні зміни в роботі відомства побачили і у самому МВС. Натомість незалежні експерти оцінюють прогрес українських правоохоронців менш оптимістично.

На вулицях Києва – небувала кількість працівників міліції. В кожному патрулі – курсанти навчальних закладів МВС, які вивчають англійську і допомагають міліціонерам знаходити спільну мову з іноземними туристами.

За час Євро-2012 в українській столиці не було зафіксовано масових сутичок футбольних фанатів, а у фан-зоні – виявили й затримали кількадесят кишенькових злодіїв, повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ. Подібна ситуація – і в інших містах України, що приймають турнір.

Міліція працює фантастично – Лубківський

За час підготовки та проведення чемпіонату Європи з футболу українська міліція змінилася до невпізнання, заявив директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Фантастично (працює міліція)! Навіть, розумієте, не віриться, що це наша міліція, яка була до Євро
Маркіян Лубківський
«Фантастично (працює міліція)! Навіть, розумієте, не віриться, що це наша міліція, яка була до Євро. Я дуже сподіваюся, що всі ті гарні риси, які вони набули під час турніру, залишаться і допомагатимуть їм у роботі після чемпіонату. Величезну роботу зробила міліція… Окрім слів вдячності – інших слів немає», – резюмує Лубківський.

Конкретні зміни, яких завдяки Євро-2012 зазнала українська міліція, озвучив речник МВС Володимир Поліщук. Але за його словами, на цьому все не завершиться.

Працюють робочі групи, які готують зміни в штаті й структурі МВС. Вони відбудуться цього року і матимуть на меті переорієнтувати міліцію на сервісні послуги
Володимир Поліщук
«Ми готувалися до Євро. Проводилися навчання, наші працівники їздили для обміну досвідом до Австрії, Швейцарії та інших країн. Працівники міліції мають відходити від репресивних функцій до сервісних послуг: допомагати людині у будь-якій ситуації, – пояснює представник МВС. – Працюють робочі групи, які готують зміни в штаті й структурі МВС. Вони відбудуться цього року і матимуть на меті переорієнтувати міліцію на сервісні послуги. Сподіваюся, міліція стане ще кращою».

Зміни є поверховими і скоро все буде, як раніше – експерт

Між тим, незалежні експерти вважають, що українська міліція змінилася, але не принципово і ненадовго. Про це Радіо Свобода розповів експерт громадської кампанії «Європатруль» В’ячеслав Коновалов.

Проблеми зі злочинністю на час турніру вирішують кількістю. Пройде Євро-2012 – і все повернеться на місце
В’ячеслав Коновалов
«Міліціонери перестали реагувати на деякі правопорушення: на пиво та куріння на вулицях, на спекуляції з квитками. Щодо вивчення англійської – кажуть, що навчали понад 20 тисяч осіб, але на вулицях я їх не бачив. Проблеми зі злочинністю на час турніру вирішують кількістю. Пройде Євро-2012 – і все повернеться на місце», – прогнозує В’ячеслав Коновалов.

Нині в містах України, де тривають футбольні матчі Євро-2012, порядок забезпечують 22 тисячі працівників міліції, повідомляють у МВС.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG