Доступність посилання

ТОП новини

Іран: нафтове ембарго ЄС негативно вплине на переговори


Іран попередив сьогодні, що ембарго Європейського Союзу на закупівлі іранської нафти матиме «негативний вплив» на переговори щодо іранської ядерної програми з шістьма провідними державами світу. Із попередженням про це виступив речник Міністерства закордонних справ Ірану Рамін Мегманпараст.

Ембарго ЄС на закупівлі сирової нафти з Ірану набуде чинності в неділю, 1 липня.

Попереднє коло переговорів між Іраном і п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН (США, Росією, Китаєм, Францією, Великою Британією) та Німеччиною, що відбулося тиждень тому в Москві, закінчилося безрезультатно. Дату наступного не призначили.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, за останні півроку експорт іранської нафти впав приблизно на 40 відсотків під тиском Євросоюзу, а також США, які теж запроваджують подібне ембарго – вони домагаються й від інших країн припинити закупівлі нафти в Ірану, щоб утруднити владі в Тегерані здійснення її ядерної програми, зменшивши іранські валютні надходження від експорту нафти. Зокрема, про припинення закупівель іранської нафти з 1 липня оголосила сьогодні Південна Корея.

Низка міжнародних санкцій Ради безпеки ООН, а також додаткових санкцій окремих країн чи їхніх об’єднань накладена на Іран через його відмову припинити ядерну програму, що, як побоюється міжнародна спільнота, має за приховану мету створення ядерної зброї. Іран заперечує це, але доказів суто мирного характеру цієї програми не надає й натомість продовжує розвивати її найбільш суперечливі аспекти, як-то збагачення урану.
XS
SM
MD
LG