Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 для економіки Донецька


Донецьк – 27 червня у Донецьку зіграють останній матч у рамках європейського футбольного чемпіонату. У першому півфіналі турніру змагатимуться збірні Іспанії та Португалії. До Донецька мають прибути понад 50 тисяч фанів з усієї Європи та України. Тим часом донецькі підприємці, які займалися обслуговуванням гостей Євро-2012, підраховують прибутки. А експерти констатують, що не варто переоцінювати значення турніру для економіки міста.

До Євро-2012 готувалися не лише обласні та міські чиновники, а й бізнесмени. Особливо на прийом закордонних гостей розраховували готелі, хостели, гуртожитки та, звісно, заклади громадського харчування. Наприклад, в одному з клубів-барів до чемпіонату готувалися заздалегідь: надрукували меню чотирма різними мовами: англійською, французькою, російською та українською, зробили англомовну версію сайту.

Ми дуже задоволені проведенням Євро. Клієнтів і справді було більше, набагато, рази в два-три точно
Олександр Константинов
«Усі офіціанти та персонал обслуговування, і адміністратори, і охоронці вивчали іноземну мову, і можуть спілкуватися англійською та іншими мовами. Упровадили цілу низку нових страв під Євро з урахуванням національної кухні команд, які беруть участь у чемпіонаті. Ціни ми не піднімали, бо у нас статусний ресторан, і через те, що у нас низькі ціни, люди навпаки йдуть до нас. Ми дуже задоволені проведенням Євро. Клієнтів і справді було більше, набагато, рази в два-три точно», – стверджує адміністратор закладу Олександр Константинов.

Розташований неподалік ірландський паб взагалі не має на що скаржитись, адже саме тут збиралися всі англійські фанати, а після перемоги над збірною України вони й взагалі випили усе пиво у барі. У той же час таким високим показником відвідування не можуть похвалитися заклади, розташовані подалі від центру.

Дешеві хостели не заповнені, бо не рекламувалися в інтернеті

З боку іноземців одним із головних нарікань були високі ціни в готелях під час матчів чемпіонату. Однак виявилося, що проблема полягає у браку інформації. Наприклад, хостел Донецького національного університету управління розташований не в центрі, до стадіону від нього їхати однією маршруткою близько 20 хвилин. Але він не зареєстрований на сайті booking.com, через який іноземці здебільшого і бронюють місце для проживання.

Кімната коштує 210 гривень, це з вікном, там може жити дві людини. Плюс 10 гривень комісія
Юлія Матвєєчева
«Кімната коштує 210 гривень, це з вікном, там може жити дві людини. Плюс 10 гривень комісія. Ціна завжди одна. Є ще вільні кімнати. Відсотків 60, може, 70 заповнено. Їх присилають туристичні агентства, а деякі дізнаються від друзів», — каже працівниця хостелу Юлія Матвєєчева.

У той час, коли тут такі ціни у день матчу, на booking.com були хостели, що пропонували місце за 100 євро і дорожче.

Донецький економіст Олександр Кендюхов вважає Євро-2012 ситуативним заходом, який приніс місту та регіону позитивні інфраструктурні зміни та підвищив прибутки певної кількості підприємств малого бізнесу на певний відрізок часу. Але сильно радіти зарано.

Такий захід, як Євро та йому подібні, вони принципово не здатні вплинути на зростання підприємницької активності з боку малого бізнесу
Олександр Кендюхов
«Такий захід, як Євро та йому подібні, вони принципово не здатні вплинути на зростання підприємницької активності з боку малого бізнесу. Бо передусім на це впливають інші інструменти – захист конкуренції, податкова та пенсійна політика», – вважає економіст.

Експерт зазначає, що на економіку Донбасу в цілому ця подія суттєво не вплине.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG