Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран хоче брати участь у вирішенні кризи в Сирії


Посол Ірану в ООН Мохаммад Хазаї
Посол Ірану в ООН Мохаммад Хазаї
Прага – Посол Ірану в ООН заявив, що у кровопролитті в Сирії винні іноземні держави. При цьому він категорично заперечив можливу участь своєї країни у протистоянні, що триває у сусідній країні вже понад рік. Посол також переконував, що Іран готовий бути посередником у вирішенні сирійської кризи.

На суботу в Женеві намічені переговори щодо ситуації в Сирії, в яких вперше візьме участь Росія, але на які не були запрошені представники Ірану. Проте Іран наполягає, що він міг би допомогти припинити кровопролиття. Виступаючи в ООН, посол Ірану Мохаммад Хазаї заявив, що його країна має вплив на сусідів, який не має жодна інша держава.

Вирішити сирійську кризу можна лише спільними зусиллями, особливо головних гравців у регіоні, базуючись на принципах рівного підходу
Мохаммад Хазаї
«Не потрібно ігнорувати дуже важливий факт, що Ісламська республіка має позитивний вплив і відіграє конструктивну роль у регіоні. І якщо якісь країни не хочуть з цього скористатися, то це їхні проблеми. І це ще один приклад того, що реальність ігнорують. На мою думку, вирішити сирійську кризу можна лише спільними зусиллями, особливо головних гравців у регіоні, базуючись на принципах рівного підходу», – сказав посол Ірану.

За словами посла, те, що до Женеви не запрошено Іран, означає, що захід «нехтує» Сирією. Переговори в Женеві, які скликав головний уповноважений у справах врегулювання конфлікту в Сирії Кофі Аннан, пройдуть за участю п’яти постійних членів Ради безпеки ООН, Туреччини, Іраку, Кувейту та Катару, які межують із Сирією.

Державний секретар США Гілларі Клінтон висловила сподівання, що женевська зустріч може стати «поворотним пунктом» у вирішенні сирійської кризи. На думку Клінтон, новий план політичної трансформації в Сирії збільшить тиск на президента Башара Асада, щоб він пішов у відставку.

ООН: влада і повстанці порушують права людини

За даними сирійської недержавної організації, що базується в Лондоні, лише упродовж 27 червня в Сирії було вбито 150 людей. За повідомленням державних засобів масової інформації Сирії, повстанці увірвалися до студії продержавного телебачення і розстріляли там семеро осіб.

Вони влаштували різанину, вбили сирійських журналістів та інших працівників у будові
Орман аль-Зубі
«Вони влаштували різанину, вбили сирійських журналістів та інших працівників у будові. Вони вбили офіцерів безпеки і навіть секретаря на вході. Це була справжня різанина», – заявив міністр інформації Сирії Орман аль-Зубі.

Сполучені Штати засудили напад на телеканал. Комітет ООН із прав людини засудив обидві сторони конфлікту за насильство.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG