Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» продовжує жити в борг


Київ – Українська компанія «Нафтогаз» укотре позичила гроші у російського «Газпромбанку». Цього разу було відкрито кредитну лінію у розмірі 2-х мільярдів доларів. За словами представників влади, таким чином українська сторона зможе повністю заповнити газосховища, що стане запорукою безперебійного газопостачання у Європу. На думку ж представників опозиції та декого з експертів, таким чином «Нафтогаз» продовжує рити собі боргову яму, з якої вибратися практично неможливо.

До початку опалювального сезону в українських газових сховищах має бути 22 мільярди кубів газу. На початок травня там було лише 7 мільярдів буферного газу, який не можна використовувати для потреб споживачів. Тепер у сховища закачали ще 11 мільярдів кубів, 6 із яких українська сторона купила за свої гроші, і 5 придбали за 2 мільярди доларів, які «Газпром» перерахував «Нафтогазу», як річний аванс за транзит російського газу. Відтак, у газосховища залишається закачати ще 4 мільярди кубів, на що «Нафтогазу» і було відкрито кредитну лінію.

Позика надана на сім років, упродовж яких українська компанія має повернути «Газпромбанку» понад 1,5 мільярда доларів у вигляді відсотків. Вартість річних по кредиту становить 77% від тіла кредиту.

Представники влади кажуть, що це був єдиний вихід у нинішній ситуації. Таким чином, говорить Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, українська сторона зможе заповнити газосховища і забезпечити імідж надійного транзитера газу.

Йдеться про необхідні обсяги газу, які повинні забезпечувати стабільне постачання енергоносіїв у ЄС в екстремальних погодних умовах
Анатолій Кінах
«Йдеться про необхідні обсяги газу, які повинні забезпечувати стабільне постачання енергоносіїв у ЄС в екстремальних погодних умовах», – каже Кінах.

Україна могла б перекласти зобов’язання на Європу?

Але Україна не зобов’язана за свої кошти заповнювати підземні газосховища. Тому, зазначає Радіо Свобода член парламентського комітету з ПЕК, б’ютівець Олександр Гудима, українська сторона могла б перекласти це на Європу.

Те, що робиться зараз – це втягування «Нафтогазу» у боржники, які не встануть з колін
Олександр Гудима
«Тільки якщо за угодою зробити Євросоюз головним наповнювачем підземок газом, який призначений для транспортування у ЄС, тоді Україна б виграла, – вважає Гудима. – З одного боку, була б Росія зі своїм газом, ми би мали надійну газотранспортну систему, а європейці наповнювали б дві третини сховищ, і вони були гарантом надійної роботи української ГТС. Те, що робиться зараз – це втягування «Нафтогазу» у боржники, які не встануть з колін».

«Нафтогаз» вже не вперше позичає гроші у «Газпромбанку». У листопаді минулого року українська компанія взяла тут кредит у півмільярда доларів на 2011-2012 роки. Його обслуговування становить понад 400 мільярдів гривень. Зараз загальний борг «Нафтогазу» перевищує 12 мільярдів доларів, переважна частина якого – перед російською стороною.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG